Keramik & lera
Soffa

Minisoffa i keramik. Delarna kavlade jag ut, rullar till ryggen, lät torka till läderhårt och satte sen ihop dem med slicker.


Blandade smycken

Lite blandade smycken, halsband och väsk/ mobilprydnader i fimolera.Bakverk

Kalorisnåla bakverk går fint att forma i fimolera. Det här armbandet gjorde jag som inspiration när vi hade lera som ett tema på mitt jobb.


Armband i fimolera

I fimolera kan man göra detaljrika saker. Här har jag gjort olika armband. I vissa av modellerna har jag gjort mönstret genom att forma långa korvar som sen skars upp i bitar och bildade pärlor. Lättarbetad lera som härdar efter en stund i ugnen.
Det röda hjärtat är målat och lackat.Drejad skål

Dreja har jag prövat på en del men tycker det är ganska svårt. Vill man inte bara ha en massa "askfat" utan lite mer intressanta former får man öva mycket. Här är en skål jag drejat, även locket är drejat för att passa till.
Första glaseringen blev inte bra men då fick jag tips om att hälla strösocker i glasyren för att den skulle fästa vid en andra glasering. Glasyren på skålen blev lite gropig men den täckte bra efter detta.Skål med lock

Här har jag använt lite olika verktyg för att göra mönster i leran på locket. Själva skålen är kavlad och formad över en annan upp och nervänd skål. En ring av lera på lockets undersida håller det på plats. Ett äpple fick bli knopp att lyfta locket med.

 


Lite stöd

Pocketböckerna fick ett bokstöd i keramiklera som glaserats. Här prioriterade jag inte att återge människokroppen utan ville bara betona känslan av något tungt att stötta.


Mera naket

Lite fler människofigurer i keramiklera. Efter bränningen är de guldmålade med hobbyfärg. Till hjälp har jag ibland en trämodell av en människa som jag formar i önskad ställning.


Gul katt

Katt i keramiklera med gul glasyr. Den är ringlad, ihålig och har ögon utskurna med skalpell.


Keramikfat

Till detta fat kavlade jag först ut en platta och formade den sen över ett upp och nervänt plastfat. Blombladen vid kanterna skar jag ut ur kavlad lera och satte fast med slicker mot skålen. Lite prickar i annan lerfärg som dekoration. Fatet är skröjbränt och står ute i trädgården.


Nakenhalsband

En period tyckte jag det var kul att se hur små man kunde göra olika figurer i lera och ändå få med det väsentligaste. Detta är två hängen till halsband ca 3,5 cm långa. Båda är skröjbrända och den ena guldmålad sen.


Vattensnäcka

I en blomsteraffär såg jag små keramikfigurer som satt nedstuckna i krukor. Det visade sig vara en form av bevattning där figuren var ihålig och fylld av vatten som den avgav i lagom mängd till växten. Jag ville göra något liknande själv och det blev en enkel snäcka med mönster från en skruvmejsel. Spetsen ska vara helt nerstucken i jorden och bara snäckan synas. Vatten fyller man på vid behov.


Fruktknoppar

Lite dekoration på stödkäppar i trädgården i form av frukter. Gjorda i skröjbränd keramik med hål i för att passa på käppar av rundstav.


Ministol

Saker i minimodell är kul att göra. Denna stol är i keramiklera och skröjbränd. Jag hade flera stolar och bord i minimodell men de flesta har gått sönder efter att ha stått ute i ur och skur. Stolen är kavlad och ihopsatt med slicker, ryggpinnarna är rullade.


Kattsmycke

Liten katt av lergods som efter skröjbränningen målades med glasfärger. Tänkt att ha som hänge i ett halsband.


Giraffkruka

På en marknad såg jag en keramiker som hade gjort olika krukor med djurdekor. Jag ville pröva att göra något liknande på mitt sätt. Det blev en giraffkruka som skröjbrändes. Jag formade krukan först, satte på ben och gjorde hals och huvud sist.


Kavlad vas

Här kavlade jag ut leran till en 3 mm platta som fick torka lite, sen formade jag den runt något ovalt (minns inte vad).
Vid ihopsättningen med slicker på sidan sparade jag en kant som jag tryckte ut och veckade lite grand. Även överkanten fick lite veckat oregelbundet utseende. Ett par kulor fick bli dekoration.
Glasyrens färg blev jag särskilt nöjd med här.


Blå kanna

En klassisk form på kanna i lergods som jag ringlade och sen slätade till ytan på. Jag ville experimentera med olika glasyrer så jag använde en bollspruta med olika färger mot den blådoppade grunden. Insidan glaserade jag vit.

 


Fimolera

I fimolera kan man forma detaljerat och gör man längder av olika färgremsor som man sen skär i skivor får man många likadana bitar. Leran härdas i vanlig hushållsugn.
När man arbetar med leran blir den mjuk och följsam men för att kunna skära snygga skivor som inte trycks ihop lade jag in lerrullarna i kylen så de stelnade lite och blev fastare. Jag använde en tunn skalpell sen när jag skar skivorna.
Till armbandet av kulor där rullade jag färdigt kulorna först sen lade jag på tunna skivor av färgrullar som jag rullade in i kulorna.
Elastisk resårsnodd håller ihop båda armbanden. Halsbandet är trätt på vaxad lintråd. Kulorna till låset är lite som blev över när jag skurit alla bitarna av färgrullen.


 


På språng

Här är en liten variant på mina människofigurer att ha i ett halsband. Jag försökte fånga henne på språng.
Den är av skröjbränd keramiklera och sen guldmålad. En ståltrådsögla fäste jag i huvudet med lim i ett hål som gjordes före bränningen.

 


Tjock dam i sina bästa år

När jag gjorde denna keramikfigur tänkte jag på fornhistoriska fynd av mulliga fruktbarhetsgudinnor. Den är ganska liten och jag har den som hängsmycke.

 


Vas

En kavlad keramikvas med figur på. Mönstret fick jag genom att rulla smala korvar som jag lade i form av en streckgubbe på lerplattan och kavlade ut. Jag tyckte det liknade en hällristning så gubben fick jaga ett vildsvin som finns på andra sidan.
Öppning i sidan med en kula bröt av vasens raka form.

 


Armband av lera

Här har jag format olika "pärlor" i keramiklera till ett armband. Pärlorna målade jag med silverfärg efter bränningen och på den transparent glasfärg. De fick lite utseende som glaspärlor med metallfolie inuti. Vaxad lintråd håller ihop armbandet.


Veckad skål

Busenkel skål i svartglaserad keramik. Jag kavlade ut lera till 3-4 mm tjocklek, skar ut en rund form och lade lerplattan över en upp och nervänd högre skål. Kanterna tyngdes ner och veckade sig nästan av sig själv och skålen fick sen torka så innan jag glaserade den.

 


Rakufat

På en kurs i rakubränning blev det här fatet till. Jag tummade ut fatet men ville sen ha en dekoration av något slag för att det skulle bli lite roligare. En katt i kanten med annan glasyr blev det.

 


Gungan

Hur ser kroppen ut när man gungar? Det skulle vara en utmaning att försöka visa rörelse i en figur.
Jag arbetade i lera och händerna gjorde jag hål i för repen på gungan. Figuren brändes i keramikugn.
Hon hänger med knäckebröden i köket.

 


Foten

Detta ska föreställa min fot i naturlig storlek. Efter att jag format foten gröpte jag ur den för att minimera risken för luftblåsor och att den skulle gå sönder vid bränningen.

 


Fat med blad

I samband med en keramikkurs jag gick gjorde jag detta fat med bladdekoration.
Jag lade ett fat upp och ner som modell, därefter en bit bubbelplast för att få mönster i leran. Sen lades den kavlade leran ut på plasten och jag renskar kanterna. Där fick fatet ligga och torka ett tag, sedan formade jag ett par blad som jag fäste med slicker på ovansidan och sedan brändes det i keramikugn.
Fatet brukar få stå ute i trädgården.

 


Utan kläder

Här är en skulptur i keramik gjord efter levande modell. När jag hade kommit en bit på väg i arbetet upptäckte jag att huvudet blev för litet i förhållande till resten av kroppen. Jag lade på mer lera där men tydligen kom det med någon luftblåsa för en del av huvudet lossnade vid bränningen. Jag tyckte den blev OK ändå och glaserade den i matt svart.

 


Krukor med hålmönster

Jag ville ha några keramikkrukor ute och formen visste jag hur den skulle vara. Det blev tre storlekar med olika lerfärger på alla tre.
Först gjorde jag pappersmönster till den lilla krukan och förstorade detta till de två andra. Leran kavlade jag och skar ut alla delar. Jag hade en bit rundstav, 8 mm, på var sida om leran när jag kavlade den. Då är det lättare att få jämn tjocklek på leran.
Delarna fick sen torka till läderhård konsistens. Med hjälp av skalpell gjorde jag hålmönster i överkanten på delarna och satte ihop dem med slicker. Krukorna brändes i keramikugn.
Oftast brukar jag ha taklök i krukorna på sommaren men här är de i vintervila.

 


Fågelrestaurang

På min väg till jobbet kör jag förbi en kyrkogård och där lade jag märke till ett par byggnader av något slag, kanske minnesplatser? Formen tyckte jag om så jag formade en egen skapelse i keramiklera med dem som förebild. I mitt fall blev det inte en begravningsplats utan en plats att lägga ut mat till fåglarna på.


Lite naket

Dessa figurer är gjorda av keramiklera och sen glaserade. Vid tillfället (en konstkurs) hade vi krokimodell till förfogande. Väldigt lärorikt, att se rätta proportioner på kroppen och kunna se modellen från olika håll. Figurerna har jag gröpt ur inuti för de ska klara bränningen bättre.

 


Thekannor

En thekanna i keramik hade jag bestämt mig för att göra vid något tillfälle. Det verkade svårt och lite utmanande. Först gjorde jag en modell där jag ringlade leran nerifrån och upp och sen slätade till ytan. Det blev dekorationer på sidorna i form av rosor och lite på locket.
Eftersom kannan blev ganska stor lade jag till ett extra stödhandtag ovanför pipen. Med innehåll blir den väldigt tung. Vit glasyr blev det på denna kannan.
Gick det bra att göra en kan man väl göra en till tänkte jag, fast den andra ville jag ha annorlunda. Jag var inne i en period där jag kavlade leran och skar ut delar och satte ihop till olika föremål. Kanske skulle det gå med en åttakantig form? Jag provade mig fram med modeller i papper och gjorde en mall till delarna. Det var lite klurigt att få delarna att ligga och torka till läderhårt i en böjd form innan jag satte ihop dem med slicker. Pipen blev trekantig. Svart glasyr tog jag på denna.Ljusängel

Här har jag gjort en ängel med plats för värmeljus. Den är bränd i keramikugn och glaserad.


Lykta i keramik

Att kavla lera och skära ut former är ett sätt att få ihop delar till lite större föremål. Man låter de olika delarna torka till läderhård konsistens innan man sätter ihop dem med slicker.
Här har jag gjort en slags lykta för ljus men man kan också ha fågelmat i den. Jag gjorde lite mönster i leran med olika verktyg jag hade till hands och på taket gjorde jag mönster med tummen för att likna takpannor. Undertill har jag format en ring för att kunna sätta lyktan på en bit rundstav som står i rabatten.


Springbrunn

Vatten är både vackert och rogivande i trädgården och jag var sugen på att göra en egen springbrunn i keramik. Det skulle vara ett djur som sprutade vatten ur munnen, ett lejon fick det bli.
Jag tittade lite i böcker för att få en uppfattning av hur profilen på lejonet skulle se ut. Sen formade jag ett ansikte av lera och gröpte ur det på baksidan. Därefter kavlade jag ut lera till ett bakstycke åt huvudet. Två rundstavar i lämplig tjocklek vid sidorna av leran är till hjälp för att få leran jämn när man kavlar. Sidostycken för att få plats med ingång för slang från pump på sidan gjorde jag också. Plus två hål i överkant för skruvar till upphängning och ett hål i munnen för vattnet att rinna ut genom.
Huvudet skröjbrändes. Huvudet är fastskruvat i en träbit som i sin tur är skruvad i muren bakom. På vintern tar jag in den så den inte ska skadas av frost. Just där jag placerat lejonet visade det sig blåsa något otroligt i främst en vindriktning. Detta gjorde att vattenstrålen ofta missade baljan som jag grävt ned under huvudet, lagt ett galler och stenar över och där vattnet var tänkt att hamna. Det var lite bökigt att fylla på vatten och alltid ha koll på att pumpen i baljan inte blev torrlagd, då kunde den gå sönder. Efter ett tag tog jag bort pumpen men huvudet fick vara kvar på muren som dekoration.Ansikte i keramik

Under en tvådagarskurs i keramik gjorde jag lite allt möjligt, bland annat detta ansikte.
Jag formade ansiktet som jag sen gröpte ur på baksidan och gjorde en upphängning till. Nu får den hänga på planket vid en av mina uteplatser.


Rakubrända vaser

En väninna till mig har egen keramikugn och även en gasoleldad rakuugn, lyckliga henne. Hon bor på annan ort men inför ett besök hos henne gjorde jag lite olika små vaser som jag skröjbrände för att ha till rakubränning.
Små föremål är lättare att hantera och få plats med i rakuugnen. Jag tänkte på blommor när jag kavlade några av vaserna och formade dem. Två vaser ringlade jag lite oregelbundet med en blomliknande topp.
Glasyren vi använde visste vi inte hur den skulle bli vid rakubränning. Ytan fick tyvärr inte det typiska krackelerade utseendet men de blev ok ändå. Det som är spännande med denna metod är att man inte vet hur det kommer bli och att man inte behöver vänta så länge på resultatet.Gammaldags docka

Ett tag tyckte jag det var roligt med gamla dockor och letade en del på loppisar men det var det fler som gjorde, de var inte lätta att få tag i.
Jag fick för mig att göra en själv efter gammal modell men först tittade jag i böcker vilka olika dockmodeller det tillverkades förr i tiden.
Jag valde att göra huvud, halva ben och armar i cernitlera (likna vid porslin) och resten av kroppen i oblekt kraftigt linnetyg. Mönster gjorde jag efter bilderna jag hittade. Huvudet med bröstplattan har två hål fram och två bak för att kunna sys fast i tygkroppen. I skarven mellan tyg och lera på armar och ben gjorde jag ett spår i varje lerdel där jag drog åt tyget med lingarn på insidan.
Jag målade lerdelarna med hobbyfärg. Håret gjorde jag av en lintuss som limmades fast, lockar fick jag med hjälp av en grillpinne som jag rullade slingor runt. Jag höll fast linet några sekunder sen formade det sig förvånansvärt lätt.
Klänningen sydde jag i linne av enkel modell plus en underkjol. En enkel ställning av rundstav i träfot och ståltråd håller åt kring midjan och gör att hon kan stå.Skyddsänglar

Skyddsänglar är bra att ha och i trädgården har jag ett par stycken. Inspirationen till dem fick jag från gamla bokmärksänglar som tittar drömmande mot himlen. Jag har format dem i lera som bränts i keramikugn. Den ena ängeln har ett hål nertill och sitter på ett armeringsjärn bland anemonerna. Den andra hänger i en klematisställning med hjälp av lite ståltråd genom ett par hål baktill.