Pärlor & Makramé
Lampan Knut

Min orangea taklampa i makraméteknik är klar. Jag kallar den Knut, det blev många sådana.


Orange lampa i makramé

Jag hade två lampskärmar, tak och bordslampa, som har ungefär samma form och tänkte de kunde bli orangeamålade med matchande makraméteknik. Den lilla är färdig och den stora är på gång.

Makramé är en rolig teknik som man kan åstadkomma avancerade mönster med när man lärt sig lite mer sorters knutar.

 


Rosa bollboa

Bollboa i bomullsgarn. Jag trädde metallpärlor på snöret mellan bollarna för att hålla jämnt avstånd mellan dem.


Garnlampa

Med en badboll som underlag snurrade jag ett limindränkt garn runt som sen fick torka och badbollen kunde tas ur och användas igen. Jag penslade på lite med utspätt lim för att få lite ifyllnad i de mindre hålen på garnbollen, tycker det blir ett mildare ljus då. Sist tog jag en tråd och satte fast lite pärlor här och var som dekoration.


Lampa med rörpärlor

Här har jag använt rörpärlor och gjort ett rutnät runt järnringen som är stommen på lampan.


Sju sorters kakor

Kaffekalas med pärlade småkakor i olika modeller.


Armband i vävteknik

Armband gjorda av rörpärlor i vävteknik. Det är svårt att sluta när det finns så mycket mönster i huvudet som vill ut.
Väskorna är virkade.


Återbrukade glasburkar

Glasburkar kan man piffa till med hjälp av rörpärlor i vävteknik. Matchande burkar blir fina på skrivbordet med plats för pennor, penslar och annat småplock. Närmare beskrivning finns på nätet, det är ingen svår teknik.


Skötselfria kaktusar

Kaktusar som är skötselfria fixar du med rörpärlor som du smälter ihop med strykjärnet. Sno barnens pärlplattor och börja med en gång. Kul gåbortpresent.


Färgglad lampa

En röd lampa/ sladd passade jag ihop med en fin gammal skärm. Med pärlor och knutar fick den nytt utseende i den kalla färgskalan.


Blå zig zag

Fin form hade denna skärm från loppis. Rörpärlor formade i ett zigzagmönster fick bli ny kostym.


Piffa lampskärmar

Lampskärmar av äldre modell kan ha spännande former och är något jag tittar efter på loppisar. Här har jag piffat upp några skärmar med dekorationer i form av blommor, pärlor och makraméknutar.
Blommorna har jag gjort av tunn ståltråd som jag formade till blommor som sen doppades i trälim vilket bildade en tunn hinna i varje blomblad. Blommorna fick torka och sen upprepades detta en gång till. Därefter målade jag blommorna med nagellack innan de monterades på skärmen.

      


Knytteknik

Det finns olika sorters knytteknik man kan ha till armband, nyckelringar, väskprydnader och liknande. Här har jag gjort ett platt armband på ett sätt och hänge till dragkedja i en mer rundformad stil. Det är inte svårare än att även lite äldre barn klarar av det. Olika beskrivningar på knyttekniker kan du hitta på nätet.


Armband av garn

Ibland vill man att det ska gå fort men ändå bli fint när man skapar något. Särskilt om barn ska vara med och skapa. Kanske vill man göra likadant armband som kompisen. Här har jag använt lite olika tekniker när jag gjorde några armband i garn. Man kan tvinna, knyta, fläta, virka armbandet och använda en knapp + ögla eller knyta ihop armbandet till sist. På bilderna syns från vänster till höger; tvinnat, 2 knutet, flätat och virkat.Blommor på rad

När man tröttnat på att göra armband och halsband av pärlor kan man trä pärlorna på ståltråd och forma till blommor. Den här prydnaden gjorde jag med barnen på mitt jobb. Man börjar med att göra en ring av tex 5 pärlor och formar därefter ett blomblad mellan varje pärla i ringen. Efter varje blomblad träs ståltråden igenom nästa pärla i mittenringen och så fortsätter man så vägen runt. Spar lite ståltråd i början och slutet för att fästa blomman där du vill ha den. I det här fallet fäste vi alla blommorna på 1,4 mm tjock elefanttråd som sen sattes i borrade hål på en grönmålad bräda. Lättskötta och vackra står blommorna där i fönstret.


Pärldekoration

Rörpärlor som man stryker på baksidan (med bakpapper emellan) så de smälter kan man ha till tex dekoration på tändsticksaskar.


Huvudhalsband

Enkel och kul idé som passar för barn att göra såg jag på nätet. Måla några träkulor och trä på en nylontråd eller skinnsnöre. Kanske flera huvud runt ett armband skulle vara kul?

 


Japansk snörteknik

Jag hittade en rolig teknik i en bok som var ganska komplicerad men kul att pröva. Jag gjorde armband och ett halsband med en knapp som hänge/ lås.


Makramésmycken

Makramétekniken passar till smycken bland annat. Det finns många olika slags knutar och i kombination med pärlor är möjligheterna obegränsade. Här är ett set med metalldekorationer.


Kul med rörpärlor

På mitt jobb har vi alltid något tema på gång för att inspirera barnen till olika former av skapande och ge dem möjlighet att vara kreativa. Ett tema var rörpärlor där jag gjorde lite blandade exempel för att visa på variation och olika möjligheter.I vissa fall har pärlorna smälts i ugnen men annars är pärlplattan bra som utgångspunkt. Bilden på Robin Stjernberg gjorde barnen efter ett dataprogram som omvandlar en bild till pixlar i olika färger.Ljuskrona med pärlor

Jag hade en enkel ljuskrona som jag ville piffa upp lite. Med pärlor trädda på tråd och en kristall i mitten blev den lite roligare.


Tingeling

Här är en liten Tingelingfigur av pärlor och tunn ståltråd. Jag hittade mönstret på nätet och hon blev en brosch med säkerhetsnål på baksidan.


Makraméarmband

Makramé är en rolig knytteknik man kan ha till smycken tex. Det finns många olika varianter på knutar och pärlor kan också ingå för att sätta igång fantasin.
Här är lite olika armband jag gjort. Oftast har jag vaxad lintråd men även nylontråd ibland.
Olika lås finns att köpa annars går det bra med en ögla plus knapp eller pärla.


Pärlarmband

Det finns otroligt mycket mönster till olika former av pärlarbeten. Tittar man på nätet finns det mycket att hämta där i ämnet.
Här är lite olika tekniker jag prövat på. En speciell pärlnål, tunn och med mycket brett öga, är bra att ha när man arbetar med små pärlor och ska in flera gånger i samma pärla.
Några armband är vävda, med vanlig tråd och ståltråd.


Pärlblomma

Jag kommer inte helt överens med blommor inomhus, då kan det vara bra att ha något som inte är så kinkigt. En blomma i ståltråd, pärlor och betong är fin året om.
Jag började med att gjuta fast en bit elefanttråd (1,4 mm böjlig ståltråd) som stjälk i en pappmugg med betong. Blomman formade jag runt en snäckskalsplatta jag borrat lite hål i. Här får man fantisera fritt och pröva sig fram ett blomblad i taget. Bladen böjde jag till av elefanttråd och virade grönfärgad koppartråd runt.
En fjäril fick vara med och lukta på blomman.