Metall & Ståltråd
Smyckehängare

I ståltråd böjde jag till ett huvud att hänga upp lite olika smycken på. Här hänger det smycken gjorda av papper från en gammal bok.


Armband av elkabel

På Clas Ohlson hittade jag elkabel tror jag att det hette; inplastad koppartråd i olika färger tänkt för elarbeten. Den är böjlig och följsam och den tunnaste varianten passade utmärkt att virka med. Jag gjorde några armband i olika bredder av fasta maskor. En knapp och ögla fungerar som lås.


Blommor i ståltråd

Tunn ståltråd går bra att virka med, 0,3-0,5 mm tjock. Virkade blommor eller andra mindre figurer kan man ha till dekoration på väskor, hängen till smycken, hårspännen mm. Här har jag använt blommorna till att dekorera en väska. För virkmönster se böcker under inspiration.


En hjälpande hand

Har man mycket armband som jag kan det vara bra med extrahänder att exponera dessa och få överblick på sakerna. Här har jag använt ett par träfötter med rundstav i där jag borrade hål upptill och fäste ståltråd formade som händer. Den svarta är elefanttråd och den kopparfärgade najtråd som är lite lättare att få till mjuka former med. Den svarta fick naglar i form av röd ståltråd, mest för att dölja skarven av elefanttrådarna på mittenfingret.

 


Trollslända

Man kan göra alla möjliga former och figurer i ståltrådsarbeten. Lite tjockare ståltrådar böjs till och bildar en yttre form som man virar/ väver tunnare ståltråd runt så formen framträder. Här är en trollslända jag gjorde av 1 mm elefanttråd och 0,3 mm färgad koppartråd.


Ängel i ståltråd

Här har jag använt elefanttråd att böja till konturerna av en ängel. Tunnare ståltråd använde jag till ansiktet och håret. Lite organzatyg i olika färger till klänning sydde jag fast runt konturerna på figuren. Vid vingarna fäste jag lite tyll.


Ståltrådsblommor

Jag köpte lite nya färger i tunn ståltråd, 0,3 mm. Jag virkade några enkla blommor som jag hade till ett armband. Det svarta bandet är virkat i nylontråd med en knapp och ögla som knäppning.


Vindsnurror

Här är två vindsnurror jag klippte ur kopparplåt. Jag klippte och vek dem lite olika och satte fast dem med najtråd på var sitt armeringsjärn.Kopparkatt

Här har jag klippt ut en katt i kopparplåt som fick bli dekoration på ett växtstöd. Med en syl bankade jag ut mönstret i plåten.


Kopparlykta

Här är en ljuslykta för värmeljus jag gjorde i kopparplåt. Jag klippte ut modellen i ett enda stycke med en botten som viks upp och en söm med ståltråd i ena sidan. Efter slipning av kanter borrade jag några hål i hjärtform på varje sida för ljuset att lysa igenom. Till sist blev det några pärlor som dekoration.


Djurhuvud

Jag fick en beställning att göra några djurhuvuden att ha på väggen. Elefant, giraff och noshörning bestämde jag mig för. Jag formade huvudena i ganska tätt sexkantnät och fäste dem mot var sin plywoodplatta. För att få huvudena stadigt på plats borrade jag hål i plywooden på strategiska platser och drog sen en ståltråd från baksidan upp genom nätet och sen tillbaka i nästa hål och fortsatte så runtom. Det är tänkt att ha papier maché över nätet men det ordnar beställaren själv liksom målning. Det ska bli spännande att se hur huvudena blir när de är klara.Mera luffarslöjd

Från början användes luffarslöjd till saker av praktisk natur, saker som behövdes i hushållet. Här är några saker jag gjort, ett grytunderlägg och ett verktyg att picka brödet eller pajdegen med.
Förslag på böcker som handlar om ståltrådsarbete finns under inspiration.


Halsband i koppar

Här har jag använt mig av kopparplåt som jag klippte ut ett hjärta i. Jag borrade några hål som jag använde för att göra ett mönster av koppartråd. Till sist satte jag en pärla i mitten.


Vispar

På en kurs i luffarslöjd jag gick för länge sen fick vi bland annat lära oss att göra vispar. Jag gjorde en liten ca 12 cm, som passar att vispa i en kopp eller liten skål och en liten minimodell för skojs skull.


Fat i luffarslöjd

Med luffarslöjdstekniken kan man göra många användbara föremål. Här är ett fat gjort i vanlig ståltråd på spole. Stommen består av elefanttrådar som läggs som ett plus, hälften åt vart håll. Sen sprider man ut dessa med jämna mellanrum och bildar föremålets siluett, därefter väver man inifrån och ut med den tunnare ståltråden.


Armband med berlocker

Här är ett armband där jag klippt ut figurer i kopparplåt till berlocker. Efter att jag filat till kanterna på figurerna lade jag på emaljpulver som smälte när det hettades upp. Själva armbandet är virkat i plastad eltråd med en knapp som lås. Hunden fick inte plats på armbandet så det fick bli hänge på ett halsband.


Kopparfat

Det här kopparfatet bankade jag ut med kulhammare till lite skålformad modell över en hattstock. Det fick en dekoration i form av en blomma vid kanten. Här badar fåglarna gärna.


Metallblommor

Ute i trädgården behövs alltid växtstöd och här har jag gjort blommor i metall som fästs på armeringsjärn.
Det är kopparplåt och silverfärgad plåt som jag blandat i tre olika lager på varje blomma. Jag klippte ut delarna med metallsax, slipade och böjde upp kanterna. Därefter borrade jag hål i mitten där jag drog igenom en bit ståltråd som blev blommans öga i ena änden och fästes i armeringsjärnet i den andra.


Smycken

Ringar, armband och halsband formade av ståltråd, eltråd, pärlor och keramiklera.
Det ena armbandet är virkat det andra vävt. Några ringar är virkade, andra i någon pärlteknik. Den röda ringen med två pärlor i ändarna är färgad koppartråd virad runt elefanttråd.
Människofiguren är i lera, skröjbränd och målad med glasfärg. Den fick hål i kroppsdelarna för att kunna trä i ståltråd så armar och ben kan röras.Armband i ståltråd

Det går bra att både sticka och virka i ståltråd. Här har jag använt 0,3 mm tjock tråd till det silverfärgade och gröna och 0,5 mm till det bruna. Armbandet till vänster är stickat och de andra två virkade.
Några gamla knappar är som dekoration på det silverfärgade.


Ståltrådshalsband

Elefanttråd är en 1,4 mm ståltråd som går lätt att forma och finns att köpa i 40 cm långa bitar. Detta är ett mönster jag hittade i en bok och tyckte var fint.
När jag böjde bitarna med tång fick tråden lite märken i den svarta ytan. Därför slipade jag de färdigböjda bitarna med lite sandpapper för att få en metallfinish och samtidigt dölja detta. Det blev ett armband också i samma stil.


Virkat äpple

Kan man virka i ståltråd? Jaa, man kan sticka också om tråden är tillräckligt tunn. Här har jag gjort ett äpple som hängsmycke i rödfärgad koppartråd 0,3 mm tjock. Ett litet blad behövdes också för att få äpplekänsla.


Omtag till gardiner

Jag hittade en idé med ståltråd som jag ville pröva och ha till något. Det blev några omtag till gardiner. Denna metod har jag även använt till halsband.

 


Luffarslöjd

Vi ett tillfälle gick jag en kurs och lärde mig lite mer om metalltrådsarbete eller luffarslöjd som det kallas ibland. Inom området finns flera bra böcker som visar tekniken mer noggrant. Under inspiration finns några jag tycker är bra.
Grundprincipen för en burk/ ett fat är några kraftigare ståltrådar som fästs samman till botten och sen viks upp för att forma kanter. Mellan dessa trådar "väver" man på olika sätt en tunnare ståltråd. Här är några saker jag testat tekniken med.Evighetsblommor

Det är trevligt att alltid ha något som blommar i trädgården. Med utgångspunkt från några urklippta runda kopparplåtbitar med fem hål borrade runt kanten och ett i mitten gjorde jag blommor av ståltråd och pärlor.
Mittendelen gjorde jag först med en pärla och ett mönstervarv runt plattan med hjälp av hålen i kanterna. Varje varv sen består av fem blomblad och man sticker ner och fäster ståltråden i kanten på kopparplattan efter varje blad. Jag gjorde tre varv.
Blommorna fäste jag vid tre bitar armeringsjärn som jag gjutit fast i betong med en plastkruka som form. Till bladen gjorde jag konturer av elefanttråd som jag vävde grönfärgad koppartråd inuti, som ”åttor” runt kanterna och fäste vid stjälken. Garanterat skötselfri.