Övrigt
Akvarellhyllan

Akvarellerna på hyllan samsas med broderade handbundna böcker och lite annat smått och gott i soffhörnan i butiken.


Romantiska hörnet

Rosa rosor, söta bord och snygga tjejer får samsas i den romantiska hörnan i butiken.


Orangea hörnet

Samlade lite orangea alster att samspela i ett hörn av butiken.


Och lite reklam

Gjorde ett reklamblad inför påsk och säsongsöppning av butiken. Så här blev det. En laminator är oumbärlig i sammanhanget om man vill sätta upp lapparna utomhus.


Ritställ

På en loppis hittade jag detta ritställ som är perfekt att ha när man ritar/målar och inte vill sitta nerböjd med nacken så länge utan kan titta mer framåt när man jobbar. Värt 30 kr.


Second hand gillar vi

Besökte en Rödakorsetbutik som visade sig ha rea (det är billigt redan innan). Alla plagg/ skodon kostade 10 kr styck! Jag gick därifrån med två klänningar, mockastövlar (knappt använda) och en sidenscarf för 40 kr. Klart prisvärt, ångrar att jag inte köpte mer att sy om och göra nytt av.
Stövlarna var lite för högklackade för mig men kommer användas av någon skyltdocka i butiken.

 


Loppisbesök

Var på en loppis där de hade rea. För en hundring fick man fylla en bananlåda alt en sopsäck. Fick med mig en massa användbara saker att återbruka och ha till olika projekt. Smyckemontern nästan länsade jag, sen blev det en del broderier, lampattiraljer, ramar, porslin, skärpspännen mm. Ett lyckat besök alltså.

Förutom full bananlåda fick jag även tag på en liten söt barnsoffa att piffa till samt en liten fåtölj att klä om. Jag blir alldeles konfys och vet inte vad jag ska ta tag i för roligt först.

   


Grönt äpple

Ett grönt äpple ville jag också ha. Spiralbunden korg med lock. Tyget har varit en klänning tidigare. Bra projekt att återbruka tyg på.


Korg med fast lock

Här gjorde jag en korg med ett fast lock som bands ihop med korgen baktill. Med några knappar ovanpå varandra för att lätt kunna greppas om, öppnar man locket. Spiralbindningsteknik med tygklätt rep.


Apelsin också

När jag redan var igång blev det en apelsinkorg också med spiralbindning. En bit av baksidan på ett påslakan, från loppis förstås, gick åt till detta projekt.


Päronkorg

Korg med lock i form av ett päron. Spiralbindningsteknik med tygklätt rep och trikågarn. Tyget är en återbrukad gardin från loppis.


Äpplekorg

Korg med lock i form av ett äpple. Gjord i spiralbindning med tygklätt rep och trikågarn. Tycker jag fick till färgerna på äpplet och känner mig nöjd med resultatet. Det blir nog ett päron också.


Burk med lock

Burk med lock i spiralbindningsteknik. Rep inlindat i tygremsor ringlas nerifrån och upp i önskad form. Med trikågarn och en virknål binds repet ihop. Exempel på användbart återbruk av mindre tygstycken.


Flera fat

Det är en rolig teknik att spiralbinda tygklätt rep till korgar, fat och burkar. När man inte har så mycket tyg men vill använda det man har till något är detta ett alternativ. Passar att återvinna tyg från gardiner eller andra textilier som kanske inte passar till plagg.

 


Fat och vas av rep

Ett fat och en vas/ burk av inlindade rep i spiralbindning. Burken utan lock blir en vas med en glasburk inuti. Det är en rolig och ganska snabb teknik där man kan forma på olika sätt så det kan nog bli fler alster.

   


Fat av rep

Här är ett fat jag gjorde med ett rep inlindat i tygremsor. Ett trikågarn binder samman varven.


Korg av rep

Prövade en ny teknik att forma korgar och fat. Man virar in ett rep i tygremsor och tar sen ett elastiskt trikågarn och binder fast repet i spiralform med hjälp av en virknål. Man utgår från mitten och jobbar sig i varv utåt/ uppåt. Det blir stabila korgar och fat som håller formen bra.


Spiralbindning

Prövade en ny teknik att göra stadiga korgar. Man tvinnar tygremsor till ett "rep" som man med hjälp av en virknål binder samman med elastiskt trikågarn. Man börjar i mitten nerifrån och arbetar i en spiral där varje lager binds samman med det föregående.

Det ger ett stabilt arbete som håller formen bra. Jag hittade en bit skinn hemma som jag satte som handtag med hjälp av några knappar. Kan man ha tidningar eller garn i tex.

Perfekt till loppistyger som man kanske inte är helsåld att sy något av men ändå vill göra något användbart och fint av.


Retrodress

När jag inventerade i min garderob hittade jag denna dress som jag fått av en släkting. Den är från slutet av 70-talet och skräddarsydd enligt kundens mått. Den visade sig passa mig rätt bra också. Det saknades ett tygskärp och midjan var lite stor så jag tog ett annat som också funkade bra. Jag gillar delfinmönstret.

 


Pressade växter

Fastän det är sent på hösten hittade jag en del blommor i trädgården som jag lade i press. Jag målade ett par fotoramar i blanksvart färg med passepartout i guldfärg och ramade in lite blommor som jag arrangerat mot svart bakgrund.

Lite svårt att hitta något bra lim för att hantera så känsliga och sköra blomblad. Jag tog lite trälim utspätt med vatten i och penslade väldigt lite lim på blombladen.


Tovad hatt och väst

På en kurs i tovning gjorde jag en hatt med ett får som dekoration framtill. Inget värmer så bra som tovad ull. Jag gjorde även en väst med fårdekoration på ryggen.

 


Lampa med pärlor

En variant på garnlampa. Garnet läggs i utspätt trälim och sen snurrar man det runt en badboll i det här fallet. När lampskärmen torkat tog jag en tråd och trädde på pärlor och placerade lite här och var på skärmen.


Mera dukar

Lite fler virkade dukar blev till en färgglad lampa. Av dukarna indränkta i trälim och formade runt en badboll får man en rund lampskärm. En lampa som inte alstrar värme rekommenderas till denna skärm.

 


Lampskärm av garn

Med en ballong som form doppade jag ett nystan garn i trälim utspätt med lite vatten och virade garnet runt ballongen. För att förstärka öppningarna uppe och nere gjorde jag två ringar av papperssnöre som fick ligga med och bli insnurrad i garnet. Tycker de gör sig bäst i grupp. Denna lampskärm ska man inte ha någon värmealstrande lampa till utan välja en annan sort.


Lampa av dukar

Med hjälp av en badboll använde jag ett gäng virkade små dukar till att göra en lampa. Jag doppade dukarna i utspätt trälim och lade dem lite omlott på bollen och sen fick de torka. Av papperssnöre gjorde jag en liten och en större ring att ha i ändarna som förstärkning vid öppningarna. Vackert mönster när man tänder den.

 


Lite reklam

Satte ihop ett reklamblad som jag tänkte sätta upp på anslagstavlor på lämpliga ställen.


Tovad mössa

Jag gick en kurs och fick lära mig om tovning och det har jag praktiserat en del därefter. Här är en tovad basker med en färgklick på ovansidan.


Inlagd

Mitt päronträd har aldrig visat någon tendens att ge en bra skörd förrän i år. Grenarna bara hänger rakt ner för all tung frukt. Jag passade på att vara lite kreativ i köket och gjorde inlagda ingefärspäron. Förutom att de är goda är inläggningar också vackra att se på och får gärna stå framme i köket. Det är något tillfredsställande i att ha gjort saker själv.


Fyndat skyltdocka

Efter en tur till Svedala och en stor idrottsloppis där kom jag hem med en torso/provdocka, ett par extra ben och tada; en helkropps skyltdocka (dock utan händer). Dockan hade ett fint ansikte med riktigt hår som ögonfransar. Det är roligare att skylta med kläderna i butiken på en docka än bara använda galgar.
Benen hade inget stativ, men ett hål under ena hälen för ett sådant, så det får jag fixa själv.

   


Titt i butiken påsken 2023

Här kommer en liten titt på hur det såg ut i min butik under påsken 2023.

Sortimentet varierar efter vad som för tillfället intresserar mig. Just nu har jag fastnat för glas och porslinsföremål samt fåglar att ha som trädgårdsdekoration. Men det är också roligt att skapa med strandfynd eller att hitta nya användningsområden för fina secondhandtyger och broderier eller...



Arbetsrum

I min butik har jag inrett ett rum för arbete och förvaring. Ska man hänga där då och då vill man ha yta att jobba på och en läshörna att softa i. Alla möblerna utom kontorsstolen har jag hittat på loppis. Bakom draperiet har jag dammsugare och städprylar.
Lamporna har jag piffat med blommor gjorda av servetter. Elefantkrukan är gjord av betong ovanpå en halmstomme från loppis och en kruka som gjutits in. Giraffen på hyllan är gjord i papiermaché.


Lök i burk

Många konservburkar med fina färger och mönster kan man återanvända. Jag är tokig i oliver och har vissa favoritsorter. Här har jag sparat några burkar som jag satte hyacintlökar i. Lite lekakulor lade jag i botten.


Tovade armband

Av ull kan man tova kulor och annat till smycken. Barnvänligt och inte svårt alls. Ullkulorna tovade jag i en tesil. Jag lade i en lagom stor ullboll i tesilen och vispade runt i en skål ljummet såpvatten. Sen tog jag ut bollen och rullade den till färdig form i händerna.
Vill man ha ett band snurrar man en ullängd i lite såpvatten mellan händerna men ser till att ändarna är torra. Ändarna överlappar varann och tovas ihop sist till en ring. Man kan också pröva att vira ihop fler ullband till ett armband.
Jag satte pärlor mellan mina ullkulor för att få lagom avstånd men också för att inte gummisnöret mellan pärlorna ska synas.



Favoritbilder

Jag har fotat hur mycket bilder som helst, men vad ska man ha alla till? Ibland har jag gjort collage av en del eller förstorat vissa bilder och ramat in. En idé jag hade var att trycka upp och använda små bilder, ca 3 gånger 5 cm, som pixlar att bygga upp en riktigt stor bild. Ungefär som när man gör pärlplattebilder men istället använda foton i olika kulörer. Medan jag funderar på detta har jag ramat in några av mina favoritfoton på blommor.


Färga och rista ägg

Att färga ägg på olika sätt och sen rista in mönster i är en avkopplande sysselsättning. Det är spännande att prova sig fram med kryddor, starkt färgad mat, karamellfärg mm till färgningen. Först hårdkokar jag äggen, sen kokar jag dem lite till i en färgblandning + lite salt och vinäger. Jag har bla färgat med gurkmeja och andra kryddor, bär, lökskal, soja, kaffe, the, karamellfärg. Låt äggen ligga ett tag i färgbadet om du vill ha mörkare nyans.
Med en vass skalpell ristar jag sen in mönster i ägget. Man får byta knivblad ibland när det blir slött så man inte kompenserar detta genom att trycka för hårt med bladet och håller i ägget för hårt så det går sönder.
Äggen torkar inuti med tiden och kan sparas många år.




Julpynta

Jag är inte så mycket för tomtar och röda julgardiner men ljus och vissa dofter tycker jag hör till julen. Mycket apelsiner, kanske med nejlikor i, ljusslingor, hyacinter och pepparkakor/ hus har jag som dekoration. Här kommer lite julstämning från mig.
Bokstäverna har jag gjort i pepparkakstrolldeg. Istället för gran har jag gren, ormhassel från trädgården, och papperspyntet är vitt. Mina minijulkulor arrangerade jag i några vaser från loppis. Prismor är vackert och fick pryda en gren i hallen.



Pepparkakstrolldeg

Julprydnader som håller i evighet och luktar pepparkaka får du om du blandar kanel, ingefära och kryddnejlika i trolldegen. Ta ut hål för upphängning av figurerna med ett sugrör. Torka figurerna i 125 gradig ugn.
Recept: 5 dl vetemjöl, 2,5 dl salt, 2 msk kanel, 2 msk nejlikor, 1 msk ingefära, 2,5 dl vatten.


Hallelujadolls

Dessa roliga figurer hittade jag idén till på sidan 365slojd.se, en väldigt inspirerande och mångsidig plats. Dockorna är vävda med ett antal trådar i fyra grupper där man sen väver som vanligt med garnet upp och ner mellan trådgrupperna. Kul och lagom svårt för barn att göra och ha som maskot, väsk/ nyckeldekoration mm. Beskrivning hittar du på nämnda sida.


Påskpynt

Till påsk pyntade jag min ljuskrona med urblåsta ägg. Ståltråd trädde jag genom äggen med pärlor som täckte hålen. Jag brukar göra några ägg att hänga i påskriset också. Det lila ägget blåste jag ur och färgade med särskild äggfärg och dekorerade med elefanttråd och pärlor.
Man kan också färga ägg med tex lökskal och kanske rista mönster i eller måla egna motiv på sina ägg.



Gipsgjutning

När vi jobbade med stenåldern vid ett tillfälle gjorde vi egna "fossiler". Man kan göra på två sätt och få föremålet som en nersjunken avgjutning eller i en upphöjd form. Ta en avklippt mjölkkartong eller en plastmugg och lägg ett lager modellera i botten. Tryck ner tex en snäcka i leran och ta sen upp den. Låt en eller några andra snäckor ligga kvar lte nertryckta i leran. Rör ihop gips som du häller ner i formen, låt torka. Ta ur gipsformen och ta bort leran och snäckor, klart.


Tomtar

Några små minitomtar jag gjorde när jag julpysslade med barnen på jobbet. En piprensare böjs till och bildar kropp, huvudet är en liten träkula. Sen lindas grått garn runt kroppen, limma fast garnändarna. En liten halsduk och mössa görs av filttyg.


Nålfiltning

Man kan använda ull till mer än tovning. Här är några saker jag nålfiltade. Man använder en särskild nål för detta ändamål som brukar finnas att beställa där de säljer ull. Den kardade ullen trycker man ner och formar med nålen mot tex en tvättsvamp som mjukt underlag för att inte nålen ska gå av. Den formade figuren kan man tex ha som dekoration på kort, tovade ullsaker, väskor, kläder mm. Glassen är nålfiltad mot en bit filttyg som lagts ovanpå tvättsvampen.



Gipsäpplen

På hösten vill man gärna pyssla lite med äpplen. Det här är små vildäpplen jag hittat och täckt in med gipsbindor. Efter torkning är de röda målade med flaskfärg och lackade, det andra äpplet är målat med genomskinlig akvarellfärg. Man kan också tänka sig att inte måla dem alls. En hel skål med äpplen kan se fint ut. Efter ett tag torkar äpplena inuti och skramlar runt som små ärtor.


Vakande öga

Ett vakande öga som skyddar och håller koll kan du göra själv. Här är en variant med två korsande tandpetare som stomme. Börja inifrån och arbeta utåt med garn/ snöre som du snurrar runt tandpetarna. Byter du färg fäster du med en limklick på baksidan av tandpetaren, alternativt knyter ihop de två garnändarna och fortsätter med nya garnet. En pärla var på de vassa ändarna på pinnarna får avsluta det hela.


Måla på siden

Jag har prövat att måla på sidentyg, färgen flyter ut och det blir fina nyanser. Det finns speciella färger för detta. En färg är genomskinlig och den kan man ha till konturer och avskiljare mellan färger.


Julpynt

Ingen jul utan en julstrumpa. En enkel sak att sy även för barn. Limma fast dekoration med limstift först/ eller sy fast, sen syr man ihop kanterna med langettstygn eller kaststygn. Jag har använt filttyg men det går med annat tyg också fast då kanske det är snyggast att vändsy strumpan så sömmen kommer inåt.
Snöflingorna är vitt lim som spritsats ut på plastunderlag/ smörpapper och sen strösslats med glitter. Fint att hänga i gran eller i fönster.
Stjärnorna till girlangen är gjord av en centimeterbred pappersremsa som knyts och rullas runt till en femstjärnig "bulle". Med fingrarna trycker man ut spetsarna sist. Exakt beskrivning finns att hitta på nätet. Jag tror den kallas kinesisk lyckostjärna ibland.



Havsfynd

Att gå längs stranden och leta efter spännande fynd blir man aldrig för gammal för. Efter en tur till mina hemtrakter på västkusten hade jag samlat många strandfynd som fick bli till en tavla istället för att bara hamna i en låda.


Tovad blomma

Tova är enkelt och något ganska små barn klarar bra. Detta är en busenkel blomma där man tovar ullen runt en träkula. Sen klipper man upp ett kryss i ullbollen och tar ut träkulan. Blomman får torka, sen fästs den mot en stjälk av något slag, (här får eventuellt en vuxen hjälpa till). Jag har använt ett snöre med en ståltråd i mitten som jag tovat lite ull runt.


Teaterfigurer i gips

Gipsbindor som finns att köpa på apoteket är ett bra material att bygga upp en figur av till olika projekt. Linda lite plast runt ett finger och blöt de klippta gipsremsorna i vatten och forma dem runt ditt finger. Bygg upp din figur till önskad form. Här har jag gjort olika figurer som inspiration vid ett tema jag haft i skolan. Lite tyg och en pinne också så är det klart.



Ministolar

Jag samlar på lite allt möjligt material som kan vara bra att ha, bland annat toppen av korken på champagneflaskor. Här är några av mina stolar i min samling gjorda av sådana. Idén hittade jag på nätet.


Världen i burken

Skapa sin egen värld i en glasburk kan vara kul. Men inspiration från snöglober byggde jag upp en miljö av papper, pinnar, träkulor mm. Allt limmades på insidan av locket till burken. Vill man ha en egen snöburk tar man vattentåliga saker i burken, vatten, glitter och kanske lite blå karamellfärg. Lite glycerol i vattnet gör att det inte möglar.


Schablonbård i sovrum

Svärföräldrarnas sovrum i deras sommarhus gick inte heller säkert när jag målade om i huset. Det blev en bård uppe vid taket i blått/ grönt som också kom igen på en liten byrå. Här använde jag vanlig snickerilackfärg till schablonmålningen.

  


Fruktschabloner

Vid ett tillfälle målade vi om i svärföräldrarnas sommarhus och då passade jag på att gå loss med lite schablonmålning på väggarna. I köket blev frukter temat som gick i en bård runt hela rummet och kring fönstret. Schablonerna skar jag ut i overheadplast och de fick torkas av lite då och då under målningen så kanterna behölls skarpa. Jag stöpplade med en svampbit till varje färg i motivet.

  


Duvor på väggen

Ovanför ett valv testade jag att schablonmåla. Jag gjorde egna schabloner som jag skar ut ur overheadplast med skalpell. Duvan spegelvände jag för att få åt båda hållen. Små svampbitar använde jag att stöppla hobbyfärgen med.


Plastväskor

Varför nöja sig att sy i tyg och skinn? Vid något tillfälle skapade vi med plast på mitt jobb och då kunde jag inte låta bli att göra lite saker själv. Här är några väskor i plast med olika dekorationer. Langettstygn håller ihop bitarna. Man kan ju inte nåla i plasten så lite tejp håller ihop delarna utan att göra märken när man syr.



Instrument

Vid något tillfälle tyckte jag det var kul att göra lite egna enkla rytminstrument att använda med barnen på förskolan där jag arbetade. Det blev lite olika varianter varav några syns här; papier machémaracas, claves av rundstav, kastanjetter, trumma av papprör att gjuta i, gurka av bamburör, xylofon mm. Att försöka få fram olika ljud var riktigt kul och instrumenten användes flitigt av barnen.


Broderat från loppis

Man kan hitta jättefina billiga handarbeten i olika tekniker på loppisar; virkat, broderat, sytt som kan användas till lite allt möjligt. Här är ett broderat band jag hittade för nästan ingenting som jag gjorde till ett brickband fast istället för brickor förvarar jag mina ritblock här. Till upphängning har jag en gammal gardinring som guldmålats.


Dockteater & figurer

Jag sydde en dockteaterridå att hänga i en dörröppning. En lucka är utsparad och fungerar som teaterscen för olika kasperdockor. Jag gjorde några fingerdockor och andra att ha som inspiration när vi arbetade med teater och masker på mitt jobb. Kaninen och trollkarlen har huvud formade av gipsbindor, ett jättebra material för detta ändamål. Att ha sitt eget foto med ritad djurkropp kan vara kul att spela teater med.



Spegel ute

Hittade en fin spegel i järn med en liten hylla på en loppis. Tyckte den kunde passa utomhus i trädgården. Spegeln får trädgården att se större ut och den piffar upp muren innan grönskan vuxit upp.


Animerad film

Efter ännu en inspirerande kväll med ateljeristakursen var jag sugen på att göra någon egen animering. Kvällen hade handlat om just det och den kommande uppgiften skulle handla om hur man kan arbeta med animation i förskola/ skola. Vi hade sett en kort filmsnutt från sli.se som visade olika sätt att animera. "Allt går att animera" tror jag den hette och var en kort intro till en längre film man kunde köpa från sli.se
Det första jag gjorde dagen efter var att inhandla ett stativ till min kamera vilket var nödvändigt för att kunna ha kameran fixerad vid foto till animering. Jag provade mig fram med lite olika former av animering när jag riggat upp kameran och tänt ett par extra lampor för bättre ljus.
Monty python var något som inspirerade mig och så här blev det.
 


Nytt rum

Eftersom jag gärna sparar på grejor blir det med tiden en ansenlig mängd bra-att ha-saker och material av olika slag. Nu tyckte jag det var dags att göra en rejäl städning och sortering av allt jag har i skåp och lådor. Och samtidigt passa på att uppdatera inredningen i mitt arbetsrum.
Det man inte ser och har tillgängligt blir det lätt att man glömmer bort så tydlig överskådlig förvaring var en sak att ta itu med. Efter ommålning, inköpta loppisprylar och en tur till Ikea blev det så här.




Huvudsaken

Perfekt huvud till hattar hittade jag på loppis, kanske har det kommit från en butik. Jag snyggade till Mr Kent (han liknar stålmannen tycker jag) med ny färg och har den i mitt arbetsrum att prova nya hattmodeller på.
Hattar gillar jag skarpt och har samlat en del jag hittat på loppis och auktioner. Men det är också roligt att tillverka egna hattar och mössor. Här är ett par stycken; buspojkskeps, solhatt och en tovad basker.

    


Bokstaven A

På en loppis, var annars, hittade jag denna bokstav som varit en fasadprydnad någonstans. Det fanns två men jag var bara intresserad av A-et. Den är i kopparplåt men var nerkladdad med färg sen tidigare så jag målade om den. Jag stöpplade med en svamp för att få en yta utan penseldrag. Den har fått en plats i mitt nystylade arbetsrum.


Skyltdocka med klänning

I ett mörkt hörn på en loppis stod det en slags skyltdocka. Den skulle jag ha. Den var inte i så bra skick men med lite lagning och färg blev den användbar.
Den ska nog föreställa en manlig torso men den fick ändå ha på sig en klänning där den står i ett gästrum.
Klänningen sydde jag när jag skulle på maskerad en gång. Den är en 20-talsmodell med nedhasad midja och pärldekoration. Jag vill minnas att jag hade handskar och något pannband med fjädrar på att ha till.

   


Väskfynd

När jag är på loppis är det vissa saker som intresserar mig mer än andra, bland annat gamla väskor. Dessa väskor är inget jag använder till vardags men kanske vid festliga tillfällen. Under tiden får några av dem hänga som dekoration i hallen.
Saker man tycker om och gillar ska få synas tycker jag. Man kan byta ut saker i inredningen då och då så det inte hopar sig för mycket och blir plottrigt.



Kast med lite prylar

Jag är inte så mycket för småsaker och pynt överallt hemma. Men på loppis hittade jag ett kast jag inte kunde motstå. Jag betsade utsidan på det och hängde det i köket. Samlar man lite småprylar på en och samma plats blir inte intrycket i rummet så rörigt.


Äppledrake

Vi hade äpple som tema vid ett tillfälle i skolan och då skulle eleverna bland annat få bygga med äpplen. Jag blev förstås sugen själv att pröva detta.
Äpplena var små vildäpplen jag plockat vid en strandpromenad. Som fastsättning använde jag bitar av tandpetare och elefanttråd.
Jag tror det är bra att själv pröva på det som man ger eleverna i uppgift. Man får förståelse för elevernas situation och eventuella problem som kan dyka upp längs vägen.


Stenkul

Ibland kan det vara kul att göra något så enkelt som att måla på sten. Beroende på stenens form kan man associera till olika saker att måla eller bara ha vilket motiv som helst. Hobbyfärger har jag använt här.


Masker i gips

Gipsbindor är ett roligt material. Jag lånade min mans ansikte att gipsa på, han låg ju ändå i soffan. Det är lättast om personen man jobbar med ligger ner och blundar. Börja med att lägga på gladpack över ansiktet ner till näsan, se till att personen kan andas bra. Det kan rinna lite så en handduk under huvudet är inte fel. Lägg på gipsbindor, ha hål för ögonen och gör en enkel maskform.
Sen låter man gipset torka tills det stelnar och kan lyftas av. Nu kan man forma mer detaljer och överdriva vissa ansiktsdrag. Min man fick en stor intressant näsa, rynkor och tydligare ögonbryn. Målade masken gjorde jag med akvarellfärger och den fick resårband knutna i hål på sidorna.
Jag ville göra ett försök att forma en mask på mig själv på liknande sätt. Jag lutade huvudet bakåt samtidigt som jag försökte kika i spegeln för att se var jag skulle lägga gipsbindorna. Lite klurigt men det gick. Min mask målade jag med hobbyfärger.



Pepparkakshus a la France

Hur nöjd jag än var med att få till ett ”pepparkakshus” av kartong så är det inte det samma som ett riktigt pepparkakshus. Dofterna är viktiga under julen och jag bestämde mig för att göra ett försök med riktig deg trots mina dåliga erfarenheter att det brukar säcka ihop och mjukna.
Och varför göra ett vanligt hus när man kan göra Eiffeltornet? Jag skar ut alla delar i degen efter mönster ur boken ”Pepparkakshus och mera julbus”. Efter gräddningen hade alla delar flutit ut och fick snabbt renskäras (viktigt för passformen) medan de var varma, aj aj!
När delarna svalnat dekorerade jag dem (lättare när de ligger plant än är ihopsatta). Kristyren tycker jag blir bäst om man vispar äggvitorna och sockret som maräng först och inte bara rör ihop äggvitan och florsockret.
För att undvika att huset skulle falla ihop även denna gång gjorde jag samma mönsterdelar i kartong som stöd och satte ihop underst, vilket pepparkaksdelarna sen vilade på vid hopsättningen.
Jag tog kristyr vid hopsättning vilket jag tycker är lättare att hantera och blir snyggare än smält socker. Voilà, det luktar gott och håller fortfarande! En ljusslinga virad runt tornet lyser upp.