Trä & Bark
Ögat som symbol

Min tolkning av en fornegyptisk symbol, Horus öga, som står för gudomligt skydd, att se, upplysa och handla. Ögat är också en symbol för läkande krafter och förekommer ofta på skyddsamuletter.

Jag använde strandpinnar och garn till mina amuletter.


Pinnig spegel

En liten spegel fick strandpinnar som dekoration och några positiva ord i vit tusch att tänka på när man tittar i spegeln. Några guldkulor gjorda med särskild penna är en annan detalj.


Balett

Hon blev ganska vig den här dansaren av strandpinnar.


Istället för dalahäst

Jag hade några trähästar som jag räddade från att slängas. Dem kunde man ju göra något kul med. Formen liknar en dalahäst men dekoren blev lite annorlunda. Det blev en flower powerhäst, en zebradiva, en cirkushäst, en mohikanchampion och en regnbågshäst.

    


Hatt som lampa

Man måste inte ha hatten på huvudet, den funkar fint som lampa. Här en variant med rosor på gjorda av servetter. Foten satte jag ihop av strandpinnar och dekoren består av lindad guldtråd, guldkulor och ett täljt hjärta som hänger nertill i mitten.


Lampa av strandpinnar

En stråhatt som jag inte använt skulle kanske passa som lampa? Det blev med fågeltema, fjädrar och en liten fågel som hänger i mitten nertill. Pinnarna kommer från stranden.


Änglar av pinnar

Pinnfigurer i form av änglar. Fjädrar och lite stålull som tillbehör.

 


Spegel med pinnar

Jag hade en spegel som var lite tråkig så då dekorerade jag den med lite pinnar från stranden. Jag ville det skulle vara lite hav/strandkänsla så garnet går i olika blå/turkosa färger och med guldgarn som lite solblänk i vattnet.


Voff

Hittade huvudbiten först och det kunde inte bli något annat än en hund, kanske schäfer? Ett halsband med hjärta så den inte kommer bort.


Äppelträd

Pinnträd med äpplen i olika utförande.


Mera fåglar

Tycks ha fått med mig mycket fågelmaterial hem från stranden. Jag ser fåglar i varje pinne. Här är ett gäng nykläckta.



Pinnfåglar

Gillar fåglar av alla slag. Här har jag gjort några av strandpinnar och ett äggliknande plastskräp också hittat på stranden.

 


Träd av strandpinnar

Lite olika träd har det blivit och fler är på gång. Kanske med frukter på i ev något annat material?



Pinnskapande på gång

Så här kan det se ut på mitt köksbord när jag har en pinnskaparperiod. Lite större pinnar brukar jag ha under bordet utbrett på en stor handduk. Man måste ha överblick och inte missa någon fin passande bit. Trälim och elefanttråd har jag till ihopsättning.


Pinnskapande

Av strandpinnar kan man göra en massa olika saker, skulpturer, lampskärmar, lyktor, fat mm.

 


Vindspel med lampskärm

Vindspel av strandpinnar och täljda figurer i bark. I mitten hängde jag ett glasprisma med lite tyngd för att inte vindspelet ska bli för fladdrigt och låta för mycket.


Mera speglar

Jag hade två speglar till så då dekorerade jag dem också. Den ena fick bonzaiträd och den andra en arm i kimono som håller ett parasoll. Lite broderi med guldtråd och pärlor ingår också. Jag lyckades hitta en så bra pinne till armen och pussla ihop fingrarna så jag blev nöjd.

När man använder limpistol måste man vara så snabb och pricksäker med placeringen men tyckte ändå att det var bäst i detta fallet.

 


Asiatisk spegel

På en loppis hittade jag fyra små speglar som fortfarande var inplastade och såg ut att komma direkt från butiken. Ramen runt var ganska bred och jag fick lust att dekorera den med lite asiatiskt tema. Den gemensamma nämnaren skulle vara strandpinnar.

Jag fick användning för mitt egengjorda papper jag gjorde tidigare. En beskrivning på rosvikning ville jag pröva på en av speglarna. Här är två speglar som är klara.

 


Skyltdocka

Tillverkade två egna skyltdockor sticksågade ur spånskiva. Först fick min man rita av konturerna av mig på ett papper när jag stod mot en vägg. Sen ritade jag upp konturerna på spånskiva och sågade ut och filade av kanterna. En krok och ögla på baksidan håller dockan på plats och den kan flyttas för att arrangera klädseln.


Vindspel

En gammal lampskärm kom till användning när jag skulle göra ett vindspel av pinnar. Skärmen spraylackade jag först innan jag knöt fast pinnarna. Jag hade sen tidigare några figurer jag täljt i bark som jag också fick användning för nu. Ett glasprisma fick bli en dekoration och tyngd i mitten så vindspelet inte blir för fladdrigt.


Bevingade

Tre olika bevingade varelser har sett dagens ljus. Jag tror att min pinnmani har lagt sig lite. Nu känns det lockande att ta itu med några lampskärmar jag haft liggande i väntan på inspiration.

  


Fat och ljuslyktor

Hittade fina glas på loppis som passade till ljuslyktor med pinnar som dekoration. Pinnfatet limmade jag ihop med hjälp av ett glasfat som stöd under.


Blandade djur

Jag tröttnar inte på att forma djur av pinnar. Här är lite olika personligheter.

   


Lampa av pinnar

Vad kan man mer göra av pinnar, jag hade ju så mycket kvar? En lampa skulle kunna få ett fint ljus av strandpinnarna.
Jag hade en badboll som stöd när jag limmade det första lagret pinnar, sen tog jag luften ur den och plockade bort den när jag fortsatte limma med limpistol. Man får tänka på att inte göra hålen i ändarna för små, ena för sladd/lampa och andra för att kunna sticka in handen och skruva fast lampan.


Eget zoo

Djur är allra roligast att försöka få ihop av pinnar. De brukar bli sådana personligheter om man lyckas fånga karaktären. Här är ett urval med nyanlända djur från mitt zoo.

     


Strandpinnar

Hällde upp 4 kassar med sparade strandpinnar på köksbordet och funderade på hur de skulle kunna passa ihop till intressanta figurer. Här är ett gäng färdiga skulpturer, fler är på gång. Pinnarna sätter jag ihop med trälim, borr och 1,4 mm elefanttråd.

    


Hittade pinnar

Ibland häller jag ut alla pinnar jag hittat från stranden på ett bord för att se om några kan passa ihop eller ge idéer om olika figurer. Här började jag med en pinne som såg ut som en snabel och letade sen bitar för att få en hel figur. Jag borrade små hål för att med 1,4 mm elefanttråd sätta fast ben och huvud, öronen limmade jag.


Som fisken

Pinnar är ett billigt och roligt skapandematerial. De kan ha en rolig form eller ge associationer till olika saker. Här är några pinnar som tillsammans blev en fisk med lite målning för att förstärka intrycket. "Fiskpinnen" står i en betongfot gjuten i en mjölkkartong.


Pinnskulpturer

När jag går längs stranden samlar jag alltid på pinnar, det har blivit några påsar. Ibland får jag associationer till djur och då blir det lite pinnfigurer av dem.
Vill man ha en stadig enkel fot till sin figur häller man lite betong i en mjölkkartong och låter en ståltråd sitta i när den torkar. Sen kan man borra hål i sin färdiga figur och sätta på den på ståltråden.
Lamporna har virkade spetsöverdrag och målningen är en oljepastell. Hyllorna på väggen är teaklådor jag satt tapet inuti och hängt upp.


  


Allseende öga

Av pinnar är det lätt att göra ett dekorativt öga att hänga ute eller inne. Jag använde slipade pinnar från stranden. Lägg pinnarna som ett plus, gärna med en limklick emellan. Sen lindar man garn runt pinnarna inifrån och ut i önskat färgmönster. Knyt ihop en ny färgtråd med den föregående vid en pinne så virar man in knuten utan att den syns.

 


Hjärta av pinnar

Naturella pinnar är fina men ibland vill man ha lite färg. Jag målade några strandpinnar i olika nyanser av rosa och lade dem så de formade ett hjärta. För att hålla ihop dem knöt jag silverfärgat snöre emellan pinnarna.


Fat av strandfynd

Jag gillar att samla pinnar från stranden, de är vackert formade av väder och vind och passar att skapa med. Jag var sugen på att göra ett fat av pinnar. Ett glasfat jag hade lade jag upp och ner med gladpack om. Sen började jag med att lägga fyra pinnar i en kvadrat i botten och limmade ihop ändarna. Limmade gjorde jag med limpistol. Sen limmade jag vidare en pinne i taget från botten till kanten. Fatet blev stabilt och jag blev nöjd med formen. Om man vill eller tycker limmet syns för mycket kan man spraymåla det färdiga fatet.

 


Pinnträd

Pinnar som slipats av havet och grånat av väder och vind är vackra till allt möjligt. Här har jag målat lite enkla mönster på några pinnar som jag sen lade i form av ett träd. Jag borrade hål igenom pinnarna och drog hampasnöre emellan. En knut mellan varje pinne håller önskat avstånd emellan dem. Det går också bra att knyta samman pinnarna med snöre om man inte vill borra hål i dem.


Gran av pinnar

Jag hade mycket pinnar jag plockat på stranden så jag fick lust att göra lite olika projekt med dessa som bas. Här har jag gjort en pinngran som hålls ihop av hampasnöre. Jag borrade hål i pinnarna, drog snöret igenom och gjorde knutar för önskat mellanrum mellan pinnarna. Här är granen naturell men till jul tänkte jag dekorera den med eget pynt eller ha den som kalender.


Mera pinnar & bark

Här kommer lite mer exempel på skapande med pinnar och bark. Himla roliga material och dessutom billigt! Passa på att spara lite pinnar när du städar i trädgården.



Pinnar & Bark

Tälja i pinnar och bark är kul och det finns många möjligheter att göra vackra och användbara saker. På våren när saven stiger kan man göra visselpipor av rönn eller sälg tex. Ätpinnar, grytunderlägg, smycken, hårnålar, båtar, fantasidjur, mobiler, dekorerade blompinnar är bara något av allt man kan skapa. Här visar jag lite olika projekt, en del som inspiration i mitt arbete när barnen hade detta som tema.



Rektangulär svepask

Den här svepasken fick en rektangulär form med rundade hörn. Beroende på vad man formar faneren runt och sen låter den torka kan man få olika utseende. Med ett litet stämjärn gjorde jag mönster på locket. Ett par passbitar på lockets undersida håller det på plats.


Spegel i trä

Spegel i trä med profilhyvlade lister och ett litet överstycke. Jag blandade egen äggoljetempera att måla spegeln med.

 


Fiskmås

En fiskmås hänger i min hall och flaxar ibland om man drar i snöret. Jag ville ha lite havskänsla och hade målat duvblått på väggarna nerifrån och 80 cm upp med en vågliknande bård som avslutning. Resten av väggarna blev ljusblå. En modellbåt, en tavla med strandfynd och så fiskmåsen kompletterar intrycket av hav.
Fågeln är utsågad ur plywood och målad med hobbyfärger.


Träskrin

Under min träperiod på folkhögskola skulle vi göra ett objekt med någon vald specifik ihopsättningsteknik. Jag gjorde ett skrin med sinkade hörn, lock med gångjärn och lås. Det var ett rätt pilligt jobb att få ihopsättningen exakt. Dekorationen vid låset är ett ostronskal jag hittade på stranden och filade till.

  


Svepask

När jag gick på folkhögskola och arbetade med träslöjd tyckte jag det var roligt att göra såna här svepaskar. Oftast är svepaskar lite större och har platt lock men jag gillade lite mindre modeller och just denna har rundat högre lock.
För att få den runda formen på asken ångar man träfaner så det blir böjligt och tvingar ihop det medan det är vått. Sen limmas skarven och jämnas till och fästs mot en botten. Locket har jag gröpt ur med stämjärn från en tjockare träbit och gett passbitar inuti för att passa precis till asken. Bokstaven täljde jag av en bit faner.

  


Däckstol

En klassisk däckstol ser ju fin ut och verkar bekväm så en sådan ville jag göra. Jag tror att jag hittade en ritning i ett gammalt nummer av "Allt om trädgård".
Material inhandlades och jag satte igång. En skruvdragare var bra att ha, det var många skruv att dra åt. Stolen blev precis så bekväm som jag trodde och med en dyna också kan man bli sittande ett tag.
Numera är stolen blåbetsad men det hade jag ingen bra bild på.


Tälja i bark

Bark är vackert och mjukt att tälja i. Är barken inte allt för gammal har det inte hunnit bli så mycket maskhål i den. Här har jag gjort lite småsaker, några som smycken.



Strandfynd

När jag går längs stranden kan jag inte låta bli att plocka med mig intressanta och användbara pinnar. Hemma har jag ett antal kassar med pinnar i olika storlekar till hands att använda när andan faller på.
När jag granskar pinnarnas form får jag associationer till vad det skulle kunna bli. Här har jag satt ihop pinnar till en stol och en fjäril. Jag borrade med ett 1,5 mm borr där jag ville sätta ihop delarna och tryckte dit elefanttråd i hålen. Pinnarna är också bra att ha som inramning till andra arbeten.


Tälja gummor

Tälja är kul och ger många möjligheter att forma efter egna idéer. Både bark och trä brukar jag använda. Väljer du trä så ta ett mjukare träslag så blir det mer lättarbetat tex lind, asp eller al.
Denna figur tänkte jag skulle vara en fiskarhustru som tittar ut över havet för att se om mannen ska dyka upp snart.
Det ursprungliga trästycket var en avlång kub där jag ritade upp konturer på figuren framifrån och från sidan på trästycket. Innan jag började tälja tog jag bort större bitar med bandsåg ( vanlig såg går lika bra). Sen var det bara att börja tälja och följa de ritade konturerna och se till att kniven var vass.
Jag vred och vände på figuren under arbetet och tittade från alla håll för att få önskad form.
Jag målade den färdiga figuren med akvarellfärg för att få ett lite slitet utseende där träet lyste igenom.

 


Barkhjärtan

Att tälja i bark tycker jag är kul och avkopplande. Det är ett formbart och riktigt vackert naturmaterial. Pinnar som stöttar växter behövs alltid och här satte jag ett antal hjärtan på armeringsjärn. Violrutan som frösått sig fick lite stöd vid husväggen.