Sömnad
Fotpallar / sittpallar

Två likadana pallar från loppis fick nytt överdrag av kasserade jeans. En fick fransar och en "fjäll". Virkade mandalor fick pryda ovansidan. En linneduk är underlaget för jeansutsidan.

Fåtöljerna har jag klätt om vid ett tidigare tillfälle.

 


Sittpall /förvaring

Hittade denna sitt/fotpall med förvaring i på loppis. Praktisk men i behov av uppfräschning och ny klädsel.

Av olika broderier, jeans, band och virkade detaljer samt målning invändigt blev den som ny. Den ska få hjul påskruvade undertill.

   


Parkas

I en Burdatidning hittade jag detta mönster på en parkas som jag gillade. Fodrad och med extra stor huva och lite detaljer i avvikande färg. Yttertyget är från loppis, fodret och dragkedjan köpt i vanlig affär.

  


En till nalle

Det blev en mindre nalle också, jag hade mycket tyg över efter jackprojektet. Denna blev lite mer i gosedjursstorlek.


Yllejacka

Av ett fint ylletyg jag fått sydde jag en jacka i lite pösig modell med raglanärm. Dragkedja och lite egna broderier på ficklocken. Jackan är också fodrad i samma tyg.

 


Nallebjörn

Hittade mönster på en stor nalle jag ville pröva att sy. Jag hade kvar tyg efter att jag klätt om en fåtölj. Nallen blev ca 50 cm lång. Jag tror jag gör en lite mindre också och tar ingen sömsmån på mönsterdelarna.

I fåtöljen smälter Nalle in bra.


Flera tygkassar

Jag har så många idéer och tyger att det nog blir ett antal kassar till.

     


Tygkassar

Tygkassar behöver man alltid ett gäng för att slippa köpa plastkassar. Av lite mindre tygstuvar sydde jag ett antal kassar varav dessa är några.

Jag gillar att göra någon dekoration och få det lite personligt. Kanske en ficka, hängen eller virkade detaljer.


Sittpuff av jeans

Hittade två sittpuffar på loppis som passade perfekt till nya projekt. Ena blev en kanin, den här fick överdrag av tyg från olika jeansbyxor. Små jeansfickor placerades på sidorna.


Kaninpuff

Sittpuff i form av en kanin. Överdraget är sytt i mjuk och gosig plysch, en oanvänd gardinlängd från loppis. Puffen inuti är secondhand från loppis men kommer ursprungligen från Indiska.


Solhatt

Solhatt av linnetyg och fodrad för snygg insida. Kimonon är sydd av tyg som tidigare varit gardiner. Passar mycket bättre som kimono tycker jag. Tygerna från loppis förstås.


Klassisk jeansjacka

Av två par jeansbyxor sydde jag en klassisk jeansjacka. Några extra detaljer blev det i form av en ficka på ena armen samt olika broderier bland annat på ryggen.


Sittpuff

Sittpuff eller fotpall omklädd i jeans och med små byxfickor på sidorna.


Världens skönaste byxa

Världens skönaste byxa, så kallades denna modell i den bok jag hittade mönstret i. Den har låg midja, rymlig gren som en haremsbyxa, fickor bak och fram och veck vid knäna. Tyget kommer från loppis, alltså nästan gratis. Tråd, blixtlås och knappar har jag köpt på annat håll.


Återbruk av kläder

Ett par snickarbyxor och en skjorta har blivit två olika förkläden. Lite virkade detaljer, band och broderier får bli dekoration. Kanske städningen, matlagningen eller trädgårdsarbetet blir lite roligare med ett praktiskt snyggt förkläde.

 


Sidenblus

Av ett fint fått sidentyg sydde jag en asymmetrisk blus. Jag gillar modellen så jag behåller den nog själv.

  


Från gardin till kimono

Detta tyg var tidigare en gardin och inköptes på loppis. Tycker det passar mycket bättre som kimono med mönster och färger.


Prinsessklänning

När man känner sig som en prinsessa måste outfiten vara rätt. Jag sydde en klänning i råsiden på liv och kjol och organza på överkjolen. Blommor i organza tyckte jag passade bra. Knäppning i ryggen samt midjebandet som man knyter i rosett till önskat mått. Storlek 120 cl.


En kimono till

Av ett fått bomullstyg i ganska många meter passade det att göra en kimono som är rätt tygkrävande. I det här fallet ville jag ha den ganska vid och lång.


Linnetopp

Kortärmad topp i linne med infälld cirkel fram och halsringning kantad med snedslå. Svartvitt är alltid snyggt.


Klädsel till fåtölj

En fåtölj som jag tyckte behövde piffas till fick en ny klädsel av tyg från loppis. En virkad mandala fick dekorera ryggen tillsammans med en liten fjäril. Aktuell bok finns nära till hands i jeansfickan som hänger på armstödet. Fickan , sydd av jeansdetaljer, kan tas av och sättas på annan stol om man vill.


Bokficka

Boken vill man gärna ha till hands nära läsfåtöljen så då kan en bokficka vara praktisk att ha. Jag gjorde en bokficka av återbrukade jeansdetaljer; linning, gylf och ficka som går att hänga på och ta av från armstödet.


Det blev en väst också

Den lilla biten som var kvar av tyget efter att jag gjort ett par byxor räckte till en väst också. Lite broderier från en duk fick vara med och få lite uppmärksamhet.

 


Linnebyxor

Ett par byxor jag sydde i linnetyg. Har en liten bit kvar, det kan bli en väst eventuellt. Ett broderi från en kasserad duk fick pryda ena bakfickan. Det finns hur mycket fina broderier som helst på loppis som jag försöker få in i lite nyproducerade saker så de kan få nytt liv ett tag till. Gillar återbruk.

 


Omlottblus

Omlottkläder gillar jag, man behöver varken knappar, dragkedja eller spännen för att stänga plagget. Här är en loppistygsmodell med fin passform som fick en trekvarts ärm med liten volang samt banddekor i empirelinjen.


Återbruka skjorta 2

På loppis hittade jag en väggbonad föreställande en indisk (föreställer jag mig) dansare, som jag ville ha till något projekt.
Här fick jag användning för armarna och oket som var kvar på svarta skjortan efter att jag gjort förklädet av resten.

Det mönstrade tyget kommer också från loppis och kompletterade plagget som blev ett slags innemysrock med orientalisk touch. Kanske kvinnlig motsvarighet till rökrock att lägga upp fötterna och slappna av i. Känner mig nöjd med att inget alls gick till spillo av skjortan jag hade från början. Återbruk är bra.

 


Återbruka en skjorta

En linneskjorta jag inte använde sydde jag ett förkläde av. Kragen, framstycket och en del av bakstycket använde jag. Två fickor fick dekorationer i form av band och ett fint och passande broderi av en kaffekanna. Får fundera på vad resten av skjortan kan användas till.

 


Lång jacka

Jag provade ett nytt mönster på en lång jacka utan slag. Den är fodrad och istället för knapphål har jag öglor om knapparna. Tygerna kommer från loppis, ett lakan (foder) och ett gardintyg. Yttertyget tycker jag mycket om, både färgen och att det är som en hel berättelse i bilder.


Mer väst

Jag hade ett fint lite tyngre gardin/möbeltyg som passade perfekt till en väst. Och jag hade precis avslutat en annan så jag hade farten uppe och mönstret hade mycket bra passform. Fodret blev rosa och jag sydde med genomskinlig tråd för första gången, visste inte att det fanns. Den passade att ha på kantstickningarna som går runt hela västen som är av praktisk natur (hålla formen) och inte nödvändigtvis ett blickfång.

 


Fodrad linneväst

Jag gillar väst och det är ett bra projekt att sy när man har mindre stuvbitar kvar. Jag hade kvar tyg efter linnebyxorna så det blev en väst som matchar om man vill. Jag brukar vändsy västar med foder i för det blir snyggast. Lite av bården från duken blev även här en dekoration.


Byxa med utanpåficka

Här frångick jag mönstret och hittade på en egen ficka som fick hänga på ena sidan och fästs med en tamp och D ringar. Jag fick användning för en duk med fin bård som blev dekoration på byxbenen och på fickan. Linnetyget hittade jag på loppis liksom duken.

 


Hemmamys

Blev precis klar med en jumpsuit/ mysdress och tänker inte ta av den igen för den är så bekväm. Det blommiga tyget hittade jag på loppis för några kronor, det enfärgade fick jag kompletteringsköpa. Det går åt en del tyg, särskilt med huvan på framstycket.

 


Stor skjorta

Ett perfekt tunt tyg till en stor fladdrig skjorta. Att bära över ett linne/ t-shirt eller badkläder på stranden. En liten virkad duk fick bli en mandala på ryggen.

Jag slötittade på ett lekprogram på tv och hajade till när jag fick se en av programledarna dyka upp i en skjorta full med små virkade dukar! Ja du läste rätt, så kul att handarbetet uppmärksammas och kommit in i modet och kanske rentav blivit lite trendigt.

 


Omlottjacka

Skönt ibland att slippa knapphål i saker jag syr, då är en omlottmodell perfekt. På denna jackan använde jag D-ringar och en tamp att dra åt för att stänga jackan.

Modellen sitter bra och kostnaden var minimal då tyget kom från loppis. Jag brukar fodra jackor för snygg finish men också för att plagget får en tyngd och ger bättre passform då.

 


Fint broderi

Ett fint broderi med löjtnanshjärtan från loppis hamnade på baksidan av denna jacka jag sydde i en favoritmodell.

 


Gubbkeps

Gubbkeps i linne kan passa ihop med en virkad halsduk med vågmönster.


Blus med volangärm

Ett tyg från loppis med fint mönster blev till en blus med skärp och volang på ärmen. Sprund och knäppning bak.

 


Tunika med lagda veck

Fin halsringning hade denna tunika där jag fick användning för ett tyg från loppis. Att användas med eller utan skärp.

 


Jerseytunika

Jag hade tyg kvar efter det enarmade projektet så det räckte till en A-formad tunika med två klockade ärmar och ett skärp ifall man vill ha det.

 


Enarmat

Asymmetriskt kan vara intressant och kul. Här en top i jersey med klockad ärm.

 


Linne och byxkjol

Av ett färgglatt loppistyg sydde jag ett linne och en byxkjol. Byxkjolen är vid (det gick åt mycket tyg), och har en drapering fram och bak. Jag gillade halsringningen på linnet. Kostnad ca 30 kr. Återbruk är bra.

 


Loppisfyndat broderi

Jag hittade ett fantastiskt broderi på ett filtliknande linnetygstycke vid ett loppisbesök. Naturligtvis köpte jag det för nästan ingenting och idéerna var många kring vad det skulle kunna användas till. Filten var ca 80 x130 cm och väldigt smutsig.

Efter 6 handtvättar var den ren och jag bestämde mig för att sy någon slags kimono eftersom jag ville spara så stor del som möjligt av tyget i helt skick. Sen tidigare hade jag ett lila passande linnetyg och en grön taft till foder för att komplettera med.

Och här är resultatet; en kimono/ kaftan utan knäppning fram men med ett skärp om man vill stänga till om man använder den som kappa ute tex. Jag behövde inte slänga någonting, bara jämna till överkanten lite och nu kan broderiet leva vidare ett tag till. Heja återbruket!

   


Raffig klänning

Tyckte detta var en rolig klänning att sy även om jag inte själv använder det så ofta. Jag hade ett tyg som liknade originalet i Burdatidningen där jag hittade mönstret. Kanske inget man går och köper frallor i på ICA en tidig morgon men blir man bjuden på cocktailparty är man förberedd.
Ett par skor jag tidigare fyndat på loppis visade sig ha nästan samma färgnyans som klänningen (som är mer rosa i verkligheten).

 


Favoritklänning

Hittade ett mönster på en skjortklänning jag blev förtjust i. Den har fin passform och jag tycker jag ser effektiv ut i den. Jag använder inte klänning eller kjol så ofta men denna gör jag ett undantag för.


Jeanskjol

När jag sydde en jeansjacka av några byxor blev det även en kjol av ena byxöverdelen. Jag hade två tyger men de var så tunna att jag la dem dubbelt till nederdelen av kjolen. Mönstret var en asymmetrisk modell med en spets och liten volang fram. Den rynkade remsan lade jag till själv.


Jeansjacka

Jag ville ha en klassisk jeansjacka fast med egen stil. Jag klippte i tre par jeans till denna jackan men så räckte det också till en matchande kjol och några bitar blev kvar till mindre saker.
Några broderier är förstås obligatoriskt att ha med. Och en ficka på ena armen tyckte jag blev bra. Mönstret kommer från en Burdatidning.

 


Jeansaccessoarer

Återbrukade jeans har här blivit en basker och väska.


Kort jumpsuit

Rosenmönstrad figursydd jumpsuit med skärp och stora fickor. Mönstret är från en Burdatidning som brukar ha mycket bra passform på sina plagg.


Blus och kjol

En blus fick en matchande kjol av ett par jeans. Kjolen fick ett litet skärp i hällorna, fickor på baksidan samt virkade dekorationer vid ficköppningarna fram. En virkad blomma blev pricken över i.


Förkläden

Ett par snickarbyxor blev till två nya förkläden där både bak och framsida användes. Ett par byxor sparade jag hela linningen på och hade kvar knäppningen fast på baksidan.

  


Mer tetra

Lite fler tetraväskor har tillverkats, svårt att sluta när jag har så många fler idéer. Jag råkar dessutom ha kommit över ett antal billiga små dragkedjor på olika loppisar som passar perfekt för ändamålet.

 


Tetraneccessär

Av två kvadratiska bitar tyg, i det här fallet jeans, kan man göra en tetraformad väska att ha som tex neccessär. Väskan har dragkedja och ett handtag i form av en sömremsa från jeans. Här är några stycken jag gjorde på en eftermiddag. Dekorera kan man göra med allt möjligt; band, knappar, garn, tofsar, fransar, pärlor, broderier, paljetter.


Shorts och top

Hade en restbit tyg efter att jag gjort en kimono. Det är lite av en sport att försöka hitta projekt där jag utnyttjar allt tyget särskilt om det är ett fint sådant. Här gjorde jag först ett par shorts och sen blev det ett fodrat liv av sista resterna tyg. Ett par små broderade dukar i samma färgställning fick vara dekoration i projektet. Dressen påminner mig om en strandoutfit från 40/50 -talet.


Omlottkjol

En volangkjol som samtidigt är omlottknäppning på. Det gick åt ganska mycket tyg med de långa volangerna men det räckte precis. Jag börjar bli ganska bra på att "snålnåla" när jag lägger ut mönsterdelarna med minimalt mellanrum på tyget så jag utnyttjar det på bästa sätt.


Turkos jacka

På en idrottsloppis sprang jag på en hel rulle med detta tyg som såg ut att komma direkt från tygaffären. Egentligen är detta baksidan av tyget, men jag gillade denna bäst till detta projektet. Rätsidan var mycket glansigare, omvänt avigsidan med mönstret matt och i övrigt blankt. Man stänger jackan med tre hakar och hyskor fram.


Lång klänning

Av ett mjukt linnetyg sydde jag en lång klänning med skön passform. Jag gillade den kantiga urringningen på modellen. Dragkedja bak plus en liten rosett i midjan bak.


A-formad kjol

Roligt mönster på detta tyg som blev en klädsam A-formad fodrad kjol med ett skärp i samma tyg. I ett tidigare liv var detta tyg ett par panelgardiner.


Pösig jacka

En särskilt fin duk tillsammans med ett randigt tyg jag hade innan blev till en pösig jacka med mycket rynkade partier. Jackan är fodrad och egentligen skulle nog mönstret passa till ett tunnare tyg men ibland kan det vara skönt med något riktigt stort att krypa in i.


Rosa kavaj

Ett härligt mönster på detta tyg som blev till en fodrad kavaj med sjalkrage och fickor fram. Knapparna är tre olika men har samma storlek och färg. Vill man inte alltid köpa nya dyra knappar kan det vara svårt att hitta fler av samma sort på loppisar, men det är ju inte nödvändigt heller med alla lika.


Duktokig

Jag är väldigt förtjust i gamla linnedukar gärna med broderi. De har en fantastisk kvalitet och fint fall och bortsett från en och annan fläck som man får undvika så är de fina att sy nytt av.
Här blev det en rymlig jacka med skärp att dra åt i midjan. Det är lite pill att lägga ut mönsterdelarna så man får dukmönstret att bli liksidigt och komma till sin rätt.


Linnekavaj

Linnekavaj med trekvartsärm och broderi på krage och manschetter. Broderier som någon lagt ner mycket arbete på får man för nästan ingenting på loppis. I ett nytt plagg/ accessoar eller inredningsdetalj kan de få en andra chans att glänsa.


Kortärmad top med kjol

Hade ett genomskinligt tyg som blev till en fodrad kjol med fickor på samt en top till. Topen har sprund och knäppning bak.

 


Lite rysch

Tyget från loppis blev denna gång en ärmlös blus med rysch.


Tunika med skärp

Tunika med lagda veck i halslinning och ett skärp att variera med. Utan skärp blir siluetten a-formad.


Blus med puffärm

Här har jag ändrat lite på ärmen på ett favoritmönster. Det blev en puffärm med rynkad nederkant. En liten virkad viol fick pryda fickan.


Top med bar axel

Det kan vara spännande med ett osymmetriskt plagg, som här med bara en ärm. Tyget är jersey för det krävs lite stretch för att plagget ska sitta på bra och inte halka ner. Jag har fastnat för klockad ärm som jag tycker är fint och lite gammaldags.


Skjortblus

Det här mönstret har blivit en favorit. Fin figursydd passform, rolig krage och inte så komplicerad att sy. Man kan också lätt ändra och göra variationer på tex ärm; klockad, puff, volang, eller variera med olika fickor. Här är två helt olika tyger med samma mönster.

 


Top och byxkjol

Ett färgstarkt tyg jag hade blev till denna top med en halslinning jag gillar samt en byxkjol. Ena byxbenet är draperat över andra sidan vid linningen på både fram och bakstycket vilket ger en härlig vidd i benen.

 


Väst

Väst kan vara snyggt ibland, det passar både till skjorta eller en t-shirt. Här har jag sytt en fodrad figursydd väst med tryckknappar.


Manchesterjacka

Manchester var det länge sen jag hade i garderoben. Jag hade ett tyg från loppis som legat oanvänt länge. Det blev en till jacka med lite natur/ friluftskänsla i intrycket.

Broderier med fågel, fjäril och växter ger lite skogsmullekänsla. Även ryggen har ett fint broderi med löjtnanshjärtan. En virkad blomma samt en fjäril fick sätta punkt för dekorationen.

 


Jumpsuit

Ett linnetyg jag haft liggande passade väldigt bra till denna jumpsuit jag ville göra. En skyltdocka gör verkligen att plagget kommer till sin fördel, det är inte detsamma att bara hänga upp plaggen på galgar.
Ett hallelujamoment infann sig när jag hittade fyra fina olika skyltdockor på en loppis i Svedala. Det har inte hänt tidigare att jag stött på så många dockor och dessutom till överkomligt pris.


Favoritmönster

Ibland hittar man ett mönster som blir en favorit som man återvänder till. Detta jackmönster är ett sådant. Jackan har en skön passform och kan varieras med olika detaljer för skilda intryck.
Tyget föll jag för på en loppis och lite broderier från gamla dukar fick pryda bröstfickorna. Jackan är fodrad vilket innebär en del merarbete i form av handsömnad men bidrar till hela färg och kvalitetsintrycket.


Tunika

Ett av få nyköpta tyger jag använt till denna tunika. Jag ville ha ett töjbart jerseytyg till denna modellen. Tunikan har en fin klockad ärm, är lite A-formad med ett knytskärp till.


Blommigt

Ett glatt tyg som varit påslakan i sitt tidigare liv innan det blev denna kimono. Vet jag inte vad jag ska sy för tillfället blir det oftast en kimonovariant som de flesta tyger kan passa till.


Omlottklänning

Omlottklänning är bekvämt och ett lagom snabbt projekt att sy. Tyget är som oftast secondhand eftersom jag inte ser någon anledning att köpa dyrt nytt när det finns så mycket fina tyger att återbruka.


Prinsesshörnet

Prinsessorna fick en egen hörna i butiken tillsammans med andra utklädningsdressar för barn. Krona på huvudet kan behövas, i det här fallet är den virkad och stärkt med trälim för att behålla formen. De fina skyltdockorna hittade jag på en fantastisk loppis i Svedala som jag definitivt kommer återvända till.


Duk blir jacka

Jag hittade några fina linnedukar på loppis varav två gick till denna jacka jag sydde. Jackan är fodrad i ett tyg jag redan hade och muddtyget hade jag sen ett tidigare projekt.
Jag letar alltid broderier på loppis och har byggt upp ett litet lager att använda till diverse projekt, här har jag använt några av dem som dekoration. Jag gillade mönstret jag hittade, jackan är bekväm och sitter bra. Det kommer bli fler exemplar med olika utseende och stil.

  


Kimono

Ett par gardiner med fina broderier blev en kimono. Så mycket fina textilier och broderier det finns att återvinna istället för att köpa helt nytt material.

  


Picknickfilt

Fina broderier och tyger kan man ofta hitta på loppisar. Här har jag använt sådana till en sydd picknickfilt alt draperi / överkast. Jag utgick från prinsessbroderiet och jobbade mig utåt med de olika delarna. Baksidan är en enfärgad återbrukad gardinlängd.


Jeanslampa

Lampskärm av ett par kasserade favoritjeans. Den fick dekorationer i form av virkade blommor, en ficka och en påsydd luftmaskkedja som bildar ordet "lysande".

 


Jeansdjur

Jag hittade fina mönster på olika djur som jag ville pröva att sy av jeans. Är det små detaljer får man inte ta för tjockt jeanstyg, det blir svårt att vränga tyget, lite mjukare passar bättre. Djuren fyllde jag med kuddstopp och sydde ihop under magen för hand.

     


Jeanspuff

Hittade en sittpuff med ett slitet överdrag som jag bytte och klädde om med nytt tyg underst, ovanpå sydde jag ett jeansöverdrag som är avtagbart. Om man skulle vilja ta av och tvätta det.
Ovansidan fick en virkad mandala som dekoration och på sidorna placerade jag några fickor för tex fjärrkontroller.


Jeansmössor

Av jeans från loppis kan det också bli mössor av olika modell, här en baskerliknande sådan med virkade dekorationer.



Jeansväskor

Återvunna jeans kan bli till snygga praktiska saker tex väskor. På väskorna till höger har jag lagt in eget plattsömsbroderi i locket.
På den mindre bilden består dekorationen av virkade ståltrådsblommor samt ett återvunnet broderi från loppis med virkade körsbär på axelremmen. Den prickiga axelremmen är ett återvunnet skärp. Alla väskorna är fodrade och med innerficka.

 


Återanvända jeans

Jeans har man ju avverkat ett antal men det är oftast inte fel på hela plagget, vissa delar kan man återanvända till lite allt möjligt.
Sprättar man upp sidsömmarna kan man använda både bak och framsida till förkläden tex. Ett fint förkläde kan göra att man kommer i mood att städa upp inne eller arbeta en stund i trädgården.
Jag letar alltid fina broderier, knypplade band, knappar och virkade småsaker på loppis, de är perfekta att dekorera med.
Förklädena på bilderna är i lite olika modeller med virkade detaljer och broderier gjorda av mig men också återanvända sådana.


  


Kimonos

Jag hade två rullar fint tyg med härligt fall som jag köpt från en affär som skulle slå igen. Skulle jag göra en kimono kanske? En kimono kräver rätt mycket tyg och detta skulle passa perfekt för ett sådant plagg.
Jag tittade på en köpt kimono jag hade och utifrån den gjorde jag ett mönster. Framkanten och skärpet dekorerade jag med en lång virkad luftmaskkedja som jag sydde fast med maskin i snirkligt mönster.
Det blev en blå och en roströd variant.


Klä ut sig

På loppisar kan man hitta hur mycket fina tyger som helst. Starka färger, mönstrat och glansigt kan passa till utklädning för barn. Jag tyckte mycket om att klä ut mig när jag var liten men då var det oftast mammas spets/ volanggardiner som låg illa till. Dessa virade jag in mig i på olika fiffiga vis och kompletterade med något högklackat från mammas garderob.
Här har jag sytt lite olika klänningsmodeller. Den gula (fen) är med tillhörande struthatt och cape. Vill man vara prinsessa för en stund är en krona på huvudet förstås ett måste. Kronorna är stärkta med utspätt trälim som penslats på ut och insida, sen fick de torka kring halsen på en glasvas som passade i storlek.


Tygpåse

Förvaring har man alltid behov av. Här har jag gjort en påse att ha till saker i badrummet. Mönstret är en tub med rund botten, några fickor på och en dragsko med band för att stänga den. Påsen är fodrad för mer stadga och för att matcha med färgen på banden.


Tygmasker

Masker kan man göra i en massa olika material. Här är några jag gjort i tyg och broderat på. Jag använde dem i skolan/ slöjden vid ett masktema för att visa olika modeller och stygn att sy. Det är öljetter i sidorna med resårsnöre att ha om huvudet knutna i.



Väskor i filt

Att sy är roligt tycker många barn men de orkar inte alltid arbeta så länge, det ska bli något bra och meningsfullt fort. Då är små väskor/ påsar bra att sy. Här kan man fantisera rätt friskt med dekorationen men ett mönster kan ibland vara bra att ha. Här är lite olika modeller/ förslag jag använt i skolan. Den gröna kan man hänga i ett bälte, den lila är ett halsband.



Minimaskot

Vill man sy lite mindre figurer att ha som dekoration på väskor, mobiler, nyckelringar mm passar det bra med filttyg. Kanterna fransar sig inte och figuren behöver inte vändsys utan ihopsömnaden blir en del av dekorationen. Små tygdetaljer kan limmas fast med limstift.
Jag tycker langettstygn är lättast att få fina och dekorativa men på råttan prövade jag kaststygn för att testa skillnaden. För barn som syr brukar kaststygn vara lättast att börja med.


Ängel

Här är en ängel jag sydde i plysch och fyllde med kuddstopp. Den fick en klänning i siden och organza och enkelt broderat ansikte. Vingarna sydde jag kanaler på innan jag stoppade dem för mer vingkänsla.


Linnetoppar

Här är några exempel på sydda toppar i olika utförande. Den blå och gråa toppen har infällningar i andra färger både fram och bak. Den figursydda västen har jag broderat frukter på där knapparna brukar vara och det blev tryckknappar under.



Linnedress

Linne blir lite skrynkligt men det kan jag förlåta för det är bekvämt att ha på sig och lätt att arbeta med. Här är en dress med figursydd jacka (och trekvartsbyxor som inte kom på bild).


Lite organza

Jag hittade ett fint tyg i organza som jag ville göra något av. Eftersom jag inte tyckte det kändes helt bekvämt med genomskinligt fick kjolen ett foder av taft och blusen ett linne att ha under i samma material.



Barnkläder

Ett tag tyckte jag det var roligt att sy barnkläder, det finns ju så mycket fina mönster till barn. Fördelen är att det går åt mindre tyg än till vuxna men det är ändå lika mycket arbete med dem. Jag sålde en del kläder men här är några jag behållt.



Kalikåfigur

Kalikå heter en butik som finns på några platser i landet bland annat Göteborg. De säljer lite mer hantverksmässiga leksaker och inredning för barn. Detta är en "Rådis" jag sytt efter ett mönster jag fick som kommer därifrån.


Ryggsäck

När jag var inne i en lapptekniksperiod gjorde jag lite allt möjligt med hjälp av lappar. Bland annat blev det lite olika modeller på ryggsäckar varav detta är en.



Dockor

För många år sen ställde jag ut saker jag hade sytt i samband med Påskrundan som är ett konstevenemang som infaller vid påsk varje år här på Österlen. Konstnärer visar upp sina alster och diverse amatörer brukar passa på att snylta lite på uppmärksamheten däribland jag vid ett tillfälle. Jag hade sytt hattar, väskor, dockor mm. Här är exempel på hur några av dockorna kunde se ut. Kläderna går att ta av och dockorna är tänkta att leka med.



Lapptäcken

Ett tag tyckte jag det var roligt att göra lapptäcken. Jag hade många olika idéer och ville se ett ganska snabbt resultat så därför blev de inte så stora, ca: 80 ggr 100 cm. Perfekt med lappteknik när man har lite udda stuvbitar liggande. Jag har gett bort en hel del täcken men här är några jag har kvar.



Rött korsettliv

Här är ett korsettliv i taft jag sydde av tyg som blev över efter något annat projekt. För att hålla formen är det förstärkt med plastskenor i sömmarna och vliseline är påstruket på baksidan. Snörning med öljetter bak och knäppning i nacken.

 


Kuddar med fotobilder

Lite nya kuddar i soffan ville jag ha. Jag valde ut några olika blombilder som jag kopierade på iron on-papper och sen strök fast på vitt tyg. Bilderna sydde jag fast på linnekuddvar jag gjort. De tål att tvättas utan att bilderna förstörs.


Clown

En liten clown sydde jag för det var kul. Den är stoppad med kuddstopp och hatten har vliseline påstruket för stadga.


Kuddar i lappteknik

Jag får ofta stuvbitar över efter att ha sytt olika saker. Då passar det bra att arbeta med lappteknik. Här har jag hittat ett kul mönster att pröva som jag gjorde kuddfodral av. Jag sydde sömmarna på maskin men det går säkert lika bra att göra dessa för hand.


Kuddfodral med applikationer

Vid något tillfälle när jag skulle styla om i köket behövde jag nya kuddar i kökssoffan. Applikationer med matanknytning tyckte jag passade bra då, rödbetor och purjolök blev det.



Handdockor

När jag arbetade med yngre barn var det roligt ibland att ha med handdockor att spela teater med eller bara berätta något med. Det blir mer intressant och kul att lyssna med en handdocka. Här är några av mina aktörer med olika personligheter.
Huvudet består av bomullsjersey fylld med kuddstopp med plats för pekfingret.


Hattar & Mössor

Jag gillar hattar och mössor av alla slag och de är inte så stora projekt att ta sig an, det blir snabbt ett resultat.
Här har jag samlat lite olika huvudbonader som min fotomodell Mr Kent (jag tycker han liknar stålmannen), visar. Man får tänka sig en mer kvinnlig modell till vissa av huvudbonaderna.
Ibland har jag haft färdiga mönster, ibland gör jag egna.



Broderi

Broderi har jag inte ägnat mig så mycket åt men var sugen på att pröva. Jag använde plattsöm till ett par mönster jag hittade på själv. Mönstret ritade jag upp på linnetyg och jag sydde med moulinegarn.
Det är lite tidskrävande att brodera därför blev det lite mindre storlek på bilderna så jag inte skulle tröttna.
En sybåge är bra att ha, den spänner ut arbetet och gör det lättare att sy.

  


Volangblus & kjol

Linnetyg tycker jag om, det blir visserligen skrynkligt men är lättsytt och ser ledigt ut. Här har jag sytt en volangblus med lätt utställd kjol till.
Att välja knappar är kul och värt lite omsorg. Knäppningen blev med öglor på blusen.

 


Topp med krage

Lite tyg som blivit kvar efter ett annat projekt räckte till denna topp. Tryckknapparna tog jag i två olika färger bara för lite dekoration.


Dräkt i ull

Av en tidigare arbetskamrat fick jag ett jättefint ylletyg som hon trodde jag kunde ha användning för bättre än hon själv. Tack!
Eftersom det var ganska mycket tyg tyckte jag en dräkt skulle passa bra. Jag hittade en modell med jacka och kjol som jag gillade i ett aktuellt Burdanummer.
Dräkten är fodrad och eftersom min gamla symaskin vägrade göra snygga knapphål gjorde jag öglor till knapparna istället.

 


Jeanstopp

Gamla avlagda jeans är ju fenomenala att ha till väskor men här tyckte jag det passade bra att ha till en topp.
Mönstret är från en Burdatidning men remsan bak kom jag på själv. Ibland tycker jag att halterneckmodellen kan kännas som den glider ner baktill om den inte sitter väldigt tajt. Med remsan bak sitter bakstycket bra på plats.
Jeanstyget var ganska kraftigt så jag kantade ärmhål och rygg med snedremsa, på så vis slapp jag vika in kanter i jeanstyget vilket kunde blivit lite stelt och tjockt.

  


Grön topp

Toppar, västar och linnen är bra att göra när man har lite tyg kvar efter andra projekt och som inte räcker till så mycket. Den här toppen gillade jag urringningen på. Lite organza blev det på nederdelen, blixtlås i sidan.
Kläder jag sytt är från mönster ur tidningen Burda, om jag inte gjort mönstret själv. Burdas passform är oslagbar och jag tycker de har snygga mönster.

 


Små kläder

En vanlig liten plastdocka fick vara modell när jag sydde gammaldags kläder i ministorlek. Dockan är ungefär 10 cm hög. Det var roligt att se hur litet man kan göra det och ändå få bra passform och detaljer. Mönster hittade jag på och jag sydde lite på maskin och lite för hand. Klänningen är inte avtagbar utan fastsydd på kroppen. Skor blev det också.

  


Väska med lagda veck

Jag hade en kasserad köpt väska med intressanta spännen och lås som jag sparat. Dessa metalldelar fick jag användning för i denna jeansväskmodell som för tillfället är min favorit till vardags.
Dekoren på locket har jag sytt med lagda veck som pressats åt olika håll och sen ramat in detta med snedslå. Lite band fick bli enkla blomblad runtom.
Väskan är fodrad och har innerficka och axelremmen är vändsydd med samma tafttyg.

 


Väska med pärlväv

När jag hade vävt med pärlor blev arbetet liggande för jag visste inte vad jag skulle ha det till. Men det kom till användning sen i den här väskan.
Jag utgick från pärlväven och gjorde locket till väskan runt denna. Några dekorsömmar på axelrem och sidor blev det också. Väskan är fodrad och stängs med en tryckknapp på underlocket som på modellen med banddekor.

  


Väska med banddekor

När man syr mycket som jag får man ofta en massa rester av band, snöre och spets. Dessa måste jag utnyttja på något sätt.
På denna välanvända jeansväska gjorde jag dekor på locket med alla möjliga bandrester i något slags regnbågsliknande mönster. En spets på sidorna och några band på axelremmen blev det också.
Väskan stängs med en tryckknapp på ett underlock. Locket man ser överst är bara dekoration.

  


Väska med pärlor

En lite mindre modell med lång axelrem. Sydd av gamla jeans som så många andra av mina väskor. Locket dekorerade jag med pärlor och väskans form accentuerades med kantsömmar. Axelremmen fick en dekorsöm.
Alla mina väskor är egna mönsterkonstruktioner.

 


Väska med mönstersömmar

Jag har en gammal symaskin som inte är särskilt modern men här ville jag utforska vad för dekorsömmar man kunde få till och hur jag kunde utnyttja dessa.
Locket på en väska är förstås en självklar plats för utsmyckning så här kom jag loss med några mönster jag tyckte om. Även axelremmen fick några sömmar.
Denna lite större modell har dragkedja under locket, en ficka på baksidan och är fodrad.

 


Väska med filtblommor

Oftast vill jag ha en väska med längre axelrem men här ville jag göra en lite nättare handväskmodell med dubbla handtag.
Mönster gjorde jag själv och dekorerade framsidan med blommor i filt. Jag sydde fast filtbitarna med langettstygn i guldtråd. Väskan är fodrad och handtagen har fått en dekorsöm med symaskinen.

  


Väska med ståltrådsblommor

Jag är väldigt förtjust i väskor av alla slag och gör gärna egna när idéerna dyker upp. Gamla jeans som denna är gjord av slänger jag i princip aldrig, de är perfekta till just väskor men mycket annat också.
Till vardags vill jag gärna ha en väska med lite längre rem att hänga på mig som denna. Locket dekorerade jag med blommor jag virkat i ståltråd. Även axelbandet fick en liten blomma. Under inspiration hittar du boktips om väskor och virkning.
För att kunna stänga till väskan ordentligt har jag ofta två lock. Ett mindre som stänger underst och ett övre som mest är för dekoration.
En del av axelremmen är ett skärp jag hade. Väskan är en fyrkantig modell, fodrad och med en innerficka i.

  


Gardin av lakan

Nuförtiden använder väl ingen över och underlakan i sängen, det är påslakan som gäller för mig i alla fall. Men vad skulle jag göra med de fina broderade gamla lakanen jag fått av äldre släktingar? Det blev några gardiner i köket med omtag av elefanttråd. Det var bara att göra en kanal för stång upptill på lakanen och fålla nertill.
Annat man kan ha lakanen till skulle kunna vara kuddvar, lampskärm, duk eller dekoration på kläder.

  


Liten docka

Detta är samma modell som ängeldockan med hjärtat. Den är inte så stor och fungerar som tofs på en nyckel till ett klädskåp. Lite svårare att tappa bort nyckeln nu.


Tygdocka

Denna docka är samma modell som Mini me. Med huvudet placerat framför halsen blir det inte så platt utan mer levande. Garn till hår, kuddstoppning i delarna och textilfärg målat på ansiktet innan jag sydde ihop det. Tyget är linne i docka och kläder. Kläderna gjorde jag mönster till efter hur dockan blev.



Ängeldocka

Jag hittade ett mönster på en docka som jag måste pröva. Armarna satt fast lite fiffigt vid kroppen med vars en knapp vilket gjorde att de gick att vrida på.
Jag fyllde delarna med kuddstopp, broderade ett enkelt ansikte och gjorde ett hjärta för figuren att hålla i. Pärlor broderade jag på klänningen och garn blev hår. På baksidan gjorde jag en ficka för en ståltråd att sättas i så figuren kunde stå. Ståltråden satte jag i en träbit.

  


Hjärtligt

I gästrummet ville jag göra någon dekoration i tre djupa ramar jag hade. Det blev tre hjärtan i tyg som jag fyllde med kuddstopp och dekorerade på olika sätt. Ramarna målade jag i guldfärg och satte sen fast hjärtana med limpistol inuti.
Hoppas gäster ska känna sig hjärtligt välkomna.



Mini Me

Efter att ha sytt en 50-talsklänning åt mig själv hade jag tyg över och tyckte det var kul att göra en docka med en mindre version av samma klänning.
Mönstret till den lilla klänningen ritade jag efter hur mönsterdelarna till den stora såg ut. Jag hade hittat ett roligt mönster till en docka där kroppen såg ganska naturlig ut i proportionerna.
Tyget till ansiktet målade jag med textilfärger och fixerade genom att stryka på baksidan. Därefter sydde jag ihop och fyllde det.
Hår av garn, pärlor till halsband och örhängen och underkjol av organza. Huvudet syddes fast framför halsen vilket gjorde att hon fick en haka och mer naturligt utseende.


50-talsklänning

En gång när jag skulle på fest med någon tidstypisk klädsel ville jag sy något nytt att ta på mig.
Jag hittade flera tidstypiska mönster i en välsorterad tygaffär och valde en klänningsmodell anno 1952. Tyget jag valde blev en olivgrön sidentaft. För att få det rätta fluffet i kjolen gjorde jag en enkel rynkad underkjol i tyll att ha under.
Man kan också ha ett skärp i midjan av samma tyg som klänningen eller i annan färg/ annat material.

 


Medeltida klädsel

Inför ett tema om medeltiden på mitt arbete i skolan fick jag lust att sy en egen tidstypisk klädsel.

Ett enkelt mönster till en 1300-talsklänning hittade jag på medeltidsborgen Glimmingehus i deras butik, (jag bor i närheten). Annars finns det mönster att få tag i på nätet.
Under och överklänning måste man ha, hätta på huvudet och en mantel med huva för utebruk är inte heller dumt. Klänningarna och mössan sydde jag i linne och manteln i ull.
Överklänningen fick en snörning bak och broderier runt halsen, hade man det lite bättre ställt hade man tid att ägna sig år dekoration på kläderna. En liten väska i skinn att hänga i bälte eller snodd i midjan tillsammans med nycklar och en pestpåse om halsen fick komplettera klädseln.
För att kunna sy i skinnet gjorde jag hålen i förväg med en håltagare.

Pestpåsen fyllde jag med starkt doftande örter och kryddor, broderade en blomma på och fäste några snäckor nederst. Man trodde att om man luktade på pestpåsen skulle den skydda mot pesten (digerdöden), lite tveksamt kanske men säkert godare att lukta på än annat i omgivningen på den tiden.