Trädgård
Midsommarkransar

Kransar är roligt att binda och när annars om inte till midsommar? Jag gjorde två modeller, en mindre och en större. Jag brukar utgå från en najtråd med en ögla och en hake i respektive ände som man sluter ringen med sist.

Nu är man redo att dansa små grodorna.

   


Mera vackert glas

Fina glasföremål finns det mycket av på loppisar. Här har det blivit ett gäng till med trädgårdsprydnader på armeringsjärn. Som fågelbad, eller ha ljus eller blommor i.


Mera lampor ute

Det blev fler utelampor med duschdraperi runt skärmstommen. Dessa lampor har armeringsjärn med gjuten fot i betong.
Man kan välja att ha värmeljus i eller placera en solcellslampa i lampans mitt där en hållare/ skål finns för detta. Värmeljus lämpar sig bäst för skärmar med vid öppning upptill. Det gick fint att sy i plasten och lampan tål att stå ute.

     


Romantiskt fågelbad

Ett romantiskt fågelbad i betong alternativt vattenstation för törstiga igelkottar, välj själv. Ett glasfat fick bli kvar i betongen och hjärtana med plats för värmeljus höjer mysfaktorn.


Lampskärm i plast

Hittade en oanvänd bit vinylplast hemma som jag använde till en lampskärm för utebruk. Jag sydde en söm i överkant och en i nederkant på skärmen. Lite färgad plast stansade jag ut cirklar i olika storlek och fäste med tråd och en pärla/ paljetter på varje. En solcellslampa hänger i mitten. Lampskärmen är fästad i ett armeringsjärn som är nedstucket i marken.

 


Utomhuslampa

Efter en tur till Trelleborg och en park där jag såg jättestora "golvlampor" intill en mysig soffgrupp som i ett vardagsrum, ville jag gör en egen variant på lampa.

Jag tog den största lampskärmen jag hade (jag har många på lager) och klädde in den med delar av ett duschdraperi som jag tänker ska tåla utemiljö. Lampskärmen var en hängande variant så den fäste jag på ett armeringsjärn som sticks i marken. En solcellslampa hängde jag inuti och den kan flyttas ut i solen på dagen för att laddas inför kvällen.

Lampan liknar en förvuxen blåklocka, dess plats blir vid en sittplats sen.

  


Glasåtervinning

Jag hittar ständigt fler fina glasföremål på loppis som jag återanvänder till olika saker. Här som trädgårdsprydnader, de blir bara fler och fler.

  


Återbruk av glasföremål

Färgglada eller genomskinliga glasföremål hittar man ofta billigt på loppis och kan bli fina dekorationer i trädgården. Gör sig helst i grupp tycker jag men kan också funka som solitär i rabatt eller kruka. Glasföremålen blir så vackra när solen lyser på dem.


Flygande kaffekoppar

På loppis hittar man hur mycket fina koppar som helst, men vad ska man ha dem till? Kanske som prydnad i trädgården bland blommor och blad eller vid fikaplatsen? Jag använde nitbrickor som jag limmade ihop några stycken för att kunna fästa fat och kopp överst på armeringsjärnet. Limmet var ett starkt utelim.


Piffa fåglar

Porslins och keramikfåglar från loppis kan man piffa till för att ha som trädgårdsprydnader. Jag sprayade fåglarna med bronsfärg och monterade dem på armeringsjärn. För att ha något att fästa fågeln på använde jag nitbrickor ihoplimmade om 4 stycken som jag sen limmade fast på järnet. Jag använde ett starkt utelim som tål tuffa tag.


Symaskinsbord

Ett symaskinsbord som jag hittade på loppis behöll jag underredet på och gjorde sedan en ny bordsskiva av brädor. Ytan betsade jag brun med en svamp. Lite söta koppar, också från loppis, får stå ute och signalera fikaplats.


Inreda växthuset

Mitt lilla sexkantiga växthus använder jag mest som sittplats/ arbetsyta när jag inte gillar vädret utomhus. Men några plantor brukar få plats, i år blev det en paprikaplanta, en chili och en tomatplanta. De står i en bänk jag hittade på loppis.
För att få lite skugga, insynsskydd och ljuddämpning har jag på vissa väggar satt upp tyglängder. Glasäpplet jag satt taklök i hittade jag också på loppis liksom växtbordet det står på. Jag tog bort krukan som var till och sågade till en spånskiva som jag klädde med vaxduk att ha till bord istället.


Taklök i ram

En levande tavla av taklök gör man ganska lätt. Fyra brädor sågas till en ram där baksidan, (av masonit i detta fall), spikas fast. En ram till av fyra brädbitar sågas och spikas fast på den första ramen med hönsnät emellan. Sen lägger man i jord och petar i taklökar genom hönsnätet.
Efter ett tag ute i väder och vind blir ramen silvergrå och lite skev och man får kanske plantera lite nytt material i den.


Fontän

På en loppis fick jag tag på ett tvättkar i koppar. Det passade bra att ha vatten i och en fontän som porlade lite avkopplande. En pump hålls på plats med stenar i karet och vattenväxterna fyller ganska snart upp ytan under en säsong.


Klätterställning

Min nyplanterade klematis behövde ett klätterstöd. Det fixade jag av armeringsmatta i tre rektangulära bitar jag satte ihop i triangelform med najtråd. Överkanten böjde jag ut lite och nederdelen tryckte jag ner i marken tillsammans med armeringsjärn i varje hörn.
Klematisen är en favorit och heter Princess Diana.



Rosenbur

Man kan forma så mycket roligt med armeringsmatta och jag ville bygga en sexkantig bur för rosor att klättra på. Och det skulle finnas plats för en stol i mitten att sitta på och njuta av blommorna.
Först satte jag ihop en sexkantig form av tillsågade brädor att ha i nederkanten. Fem sidor fick armeringsmatta till väggar ihopsatta med najtråd och nertill i borrade hål i träramen. Till taket kapade jag sex trekantsformade bitar av armeringsmattan och böjde till dem och satte ihop dem med najtråd så de formade en topp.
Sen var det bara att vänta på att rosorna skulle växa upp och bilda doftande väggar till sittplatsen.

 


Plantera i tegelrör

Jag hade några gamla tegelrör som jag tror är till dränering och tänkte de skulle vara bra att plantera i. Olika sedumarter/ fetbladsväxter som vill ha det torrt och väldränerat passar att sätta i rören.


Glasblommor

Små glasskålar som man kan hitta i krimskramshyllan på loppis för några kronor borde man kunna ha användning för tänkte jag. I trädgården är det alltid plats för ett blickfång till och något som stöttar växterna.
På loppisen jag besökte valde jag ut och köpte skålar med blomliknande utseende och placerade sen dessa i änden på ett antal armeringsjärn. För att få en större fästyta mellan skål och järn borrade jag i bitar av grönmålad rundstav som jag placerade på järnet. Sen limmade jag med limmet PL 400 fast skålarna på rundstaven.
En enstaka glasblomma kan se vilsen ut men i grupp gör de sig bra. Förutom att glasblommorna pryder sin plats i trädgården kan fåglarna dricka och bada där.