Trä & Bark
Allseende öga

Av pinnar är det lätt att göra ett dekorativt öga att hänga ute eller inne. Jag använde slipade pinnar från stranden. Lägg pinnarna som ett plus, gärna med en limklick emellan. Sen lindar man garn runt pinnarna inifrån och ut i önskat färgmönster. Knyt ihop en ny färgtråd med den föregående vid en pinne så virar man in knuten utan att den syns.

 


Hjärta av pinnar

Naturella pinnar är fina men ibland vill man ha lite färg. Jag målade några strandpinnar i olika nyanser av rosa och lade dem så de formade ett hjärta. För att hålla ihop dem knöt jag silverfärgat snöre emellan pinnarna.


Fat av strandfynd

Jag gillar att samla pinnar från stranden, de är vackert formade av väder och vind och passar att skapa med. Jag var sugen på att göra ett fat av pinnar. Ett glasfat jag hade lade jag upp och ner med gladpack om. Sen började jag med att lägga fyra pinnar i en kvadrat i botten och limmade ihop ändarna. Limmade gjorde jag med limpistol. Sen limmade jag vidare en pinne i taget från botten till kanten. Fatet blev stabilt och jag blev nöjd med formen. Om man vill eller tycker limmet syns för mycket kan man spraymåla det färdiga fatet.

 


Pinnträd

Pinnar som slipats av havet och grånat av väder och vind är vackra till allt möjligt. Här har jag målat lite enkla mönster på några pinnar som jag sen lade i form av ett träd. Jag borrade hål igenom pinnarna och drog hampasnöre emellan. En knut mellan varje pinne håller önskat avstånd emellan dem. Det går också bra att knyta samman pinnarna med snöre om man inte vill borra hål i dem.


Gran av pinnar

Jag hade mycket pinnar jag plockat på stranden så jag fick lust att göra lite olika projekt med dessa som bas. Här har jag gjort en pinngran som hålls ihop av hampasnöre. Jag borrade hål i pinnarna, drog snöret igenom och gjorde knutar för önskat mellanrum mellan pinnarna. Här är granen naturell men till jul tänkte jag dekorera den med eget pynt eller ha den som kalender.


Mera pinnar & bark

Här kommer lite mer exempel på skapande med pinnar och bark. Himla roliga material och dessutom billigt! Passa på att spara lite pinnar när du städar i trädgården.Pinnar & Bark

Tälja i pinnar och bark är kul och det finns många möjligheter att göra vackra och användbara saker. På våren när saven stiger kan man göra visselpipor av rönn eller sälg tex. Ätpinnar, grytunderlägg, smycken, hårnålar, båtar, fantasidjur, mobiler, dekorerade blompinnar är bara något av allt man kan skapa. Här visar jag lite olika projekt, en del som inspiration i mitt arbete när barnen hade detta som tema.Rektangulär svepask

Den här svepasken fick en rektangulär form med rundade hörn. Beroende på vad man formar faneren runt och sen låter den torka kan man få olika utseende. Med ett litet stämjärn gjorde jag mönster på locket. Ett par passbitar på lockets undersida håller det på plats.


Spegel i trä

Spegel i trä med profilhyvlade lister och ett litet överstycke. Jag blandade egen äggoljetempera att måla spegeln med.

 


Fiskmås

En fiskmås hänger i min hall och flaxar ibland om man drar i snöret. Jag ville ha lite havskänsla och hade målat duvblått på väggarna nerifrån och 80 cm upp med en vågliknande bård som avslutning. Resten av väggarna blev ljusblå. En modellbåt, en tavla med strandfynd och så fiskmåsen kompletterar intrycket av hav.
Fågeln är utsågad ur plywood och målad med hobbyfärger.


Träskrin

Under min träperiod på folkhögskola skulle vi göra ett objekt med någon vald specifik ihopsättningsteknik. Jag gjorde ett skrin med sinkade hörn, lock med gångjärn och lås. Det var ett rätt pilligt jobb att få ihopsättningen exakt. Dekorationen vid låset är ett ostronskal jag hittade på stranden och filade till.

  


Svepask

När jag gick på folkhögskola och arbetade med träslöjd tyckte jag det var roligt att göra såna här svepaskar. Oftast är svepaskar lite större och har platt lock men jag gillade lite mindre modeller och just denna har rundat högre lock.
För att få den runda formen på asken ångar man träfaner så det blir böjligt och tvingar ihop det medan det är vått. Sen limmas skarven och jämnas till och fästs mot en botten. Locket har jag gröpt ur med stämjärn från en tjockare träbit och gett passbitar inuti för att passa precis till asken. Bokstaven täljde jag av en bit faner.

  


Däckstol

En klassisk däckstol ser ju fin ut och verkar bekväm så en sådan ville jag göra. Jag tror att jag hittade en ritning i ett gammalt nummer av "Allt om trädgård".
Material inhandlades och jag satte igång. En skruvdragare var bra att ha, det var många skruv att dra åt. Stolen blev precis så bekväm som jag trodde och med en dyna också kan man bli sittande ett tag.
Numera är stolen blåbetsad men det hade jag ingen bra bild på.


Tälja i bark

Bark är vackert och mjukt att tälja i. Är barken inte allt för gammal har det inte hunnit bli så mycket maskhål i den. Här har jag gjort lite småsaker, några som smycken.Strandfynd

När jag går längs stranden kan jag inte låta bli att plocka med mig intressanta och användbara pinnar. Hemma har jag ett antal kassar med pinnar i olika storlekar till hands att använda när andan faller på.
När jag granskar pinnarnas form får jag associationer till vad det skulle kunna bli. Här har jag satt ihop pinnar till en stol och en fjäril. Jag borrade med ett 1,5 mm borr där jag ville sätta ihop delarna och tryckte dit elefanttråd i hålen. Pinnarna är också bra att ha som inramning till andra arbeten.


Tälja gummor

Tälja är kul och ger många möjligheter att forma efter egna idéer. Både bark och trä brukar jag använda. Väljer du trä så ta ett mjukare träslag så blir det mer lättarbetat tex lind, asp eller al.
Denna figur tänkte jag skulle vara en fiskarhustru som tittar ut över havet för att se om mannen ska dyka upp snart.
Det ursprungliga trästycket var en avlång kub där jag ritade upp konturer på figuren framifrån och från sidan på trästycket. Innan jag började tälja tog jag bort större bitar med bandsåg ( vanlig såg går lika bra). Sen var det bara att börja tälja och följa de ritade konturerna och se till att kniven var vass.
Jag vred och vände på figuren under arbetet och tittade från alla håll för att få önskad form.
Jag målade den färdiga figuren med akvarellfärg för att få ett lite slitet utseende där träet lyste igenom.

 


Barkhjärtan

Att tälja i bark tycker jag är kul och avkopplande. Det är ett formbart och riktigt vackert naturmaterial. Pinnar som stöttar växter behövs alltid och här satte jag ett antal hjärtan på armeringsjärn. Violrutan som frösått sig fick lite stöd vid husväggen.