Trädgård
Symaskinsbord

Ett symaskinsbord som jag hittade på loppis behöll jag underredet på och gjorde sedan en ny bordsskiva av brädor. Ytan betsade jag brun med en svamp. Lite söta koppar, också från loppis, får stå ute och signalera fikaplats.


Inreda växthuset

Mitt lilla sexkantiga växthus använder jag mest som sittplats/ arbetsyta när jag inte gillar vädret utomhus. Men några plantor brukar få plats, i år blev det en paprikaplanta, en chili och en tomatplanta. De står i en bänk jag hittade på loppis.
För att få lite skugga, insynsskydd och ljuddämpning har jag på vissa väggar satt upp tyglängder. Glasäpplet jag satt taklök i hittade jag också på loppis liksom växtbordet det står på. Jag tog bort krukan som var till och sågade till en spånskiva som jag klädde med vaxduk att ha till bord istället.


Taklök i ram

En levande tavla av taklök gör man ganska lätt. Fyra brädor sågas till en ram där baksidan, (av masonit i detta fall), spikas fast. En ram till av fyra brädbitar sågas och spikas fast på den första ramen med hönsnät emellan. Sen lägger man i jord och petar i taklökar genom hönsnätet.
Efter ett tag ute i väder och vind blir ramen silvergrå och lite skev och man får kanske plantera lite nytt material i den.


Fontän

På en loppis fick jag tag på ett tvättkar i koppar. Det passade bra att ha vatten i och en fontän som porlade lite avkopplande. En pump hålls på plats med stenar i karet och vattenväxterna fyller ganska snart upp ytan under en säsong.


Klätterställning

Min nyplanterade klematis behövde ett klätterstöd. Det fixade jag av armeringsmatta i tre rektangulära bitar jag satte ihop i triangelform med najtråd. Överkanten böjde jag ut lite och nederdelen tryckte jag ner i marken tillsammans med armeringsjärn i varje hörn.
Klematisen är en favorit och heter Princess Diana.Rosenbur

Man kan forma så mycket roligt med armeringsmatta och jag ville bygga en sexkantig bur för rosor att klättra på. Och det skulle finnas plats för en stol i mitten att sitta på och njuta av blommorna.
Först satte jag ihop en sexkantig form av tillsågade brädor att ha i nederkanten. Fem sidor fick armeringsmatta till väggar ihopsatta med najtråd och nertill i borrade hål i träramen. Till taket kapade jag sex trekantsformade bitar av armeringsmattan och böjde till dem och satte ihop dem med najtråd så de formade en topp.
Sen var det bara att vänta på att rosorna skulle växa upp och bilda doftande väggar till sittplatsen.

 


Plantera i tegelrör

Jag hade några gamla tegelrör som jag tror är till dränering och tänkte de skulle vara bra att plantera i. Olika sedumarter/ fetbladsväxter som vill ha det torrt och väldränerat passar att sätta i rören.


Glasblommor

Små glasskålar som man kan hitta i krimskramshyllan på loppis för några kronor borde man kunna ha användning för tänkte jag. I trädgården är det alltid plats för ett blickfång till och något som stöttar växterna.
På loppisen jag besökte valde jag ut och köpte skålar med blomliknande utseende och placerade sen dessa i änden på ett antal armeringsjärn. För att få en större fästyta mellan skål och järn borrade jag i bitar av grönmålad rundstav som jag placerade på järnet. Sen limmade jag med limmet PL 400 fast skålarna på rundstaven.
En enstaka glasblomma kan se vilsen ut men i grupp gör de sig bra. Förutom att glasblommorna pryder sin plats i trädgården kan fåglarna dricka och bada där.