Sömnad
Tygpåse

Förvaring har man alltid behov av. Här har jag gjort en påse att ha till saker i badrummet. Mönstret är en tub med rund botten, några fickor på och en dragsko med band för att stänga den. Påsen är fodrad för mer stadga och för att matcha med färgen på banden.


Tygmasker

Masker kan man göra i en massa olika material. Här är några jag gjort i tyg och broderat på. Jag använde dem i skolan/ slöjden vid ett masktema för att visa olika modeller och stygn att sy. Det är öljetter i sidorna med resårsnöre att ha om huvudet knutna i.Väskor i filt

Att sy är roligt tycker många barn men de orkar inte alltid arbeta så länge, det ska bli något bra och meningsfullt fort. Då är små väskor/ påsar bra att sy. Här kan man fantisera rätt friskt med dekorationen men ett mönster kan ibland vara bra att ha. Här är lite olika modeller/ förslag jag använt i skolan. Den gröna kan man hänga i ett bälte, den lila är ett halsband.Minimaskot

Vill man sy lite mindre figurer att ha som dekoration på väskor, mobiler, nyckelringar mm passar det bra med filttyg. Kanterna fransar sig inte och figuren behöver inte vändsys utan ihopsömnaden blir en del av dekorationen. Små tygdetaljer kan limmas fast med limstift.
Jag tycker langettstygn är lättast att få fina och dekorativa men på råttan prövade jag kaststygn för att testa skillnaden. För barn som syr brukar kaststygn vara lättast att börja med.


Ängel

Här är en ängel jag sydde i plysch och fyllde med kuddstopp. Den fick en klänning i siden och organza och enkelt broderat ansikte. Vingarna sydde jag kanaler på innan jag stoppade dem för mer vingkänsla.


Linnetoppar

Här är några exempel på sydda toppar i olika utförande. Den blå och gråa toppen har infällningar i andra färger både fram och bak. Den figursydda västen har jag broderat frukter på där knapparna brukar vara och det blev tryckknappar under.Linnedress

Linne blir lite skrynkligt men det kan jag förlåta för det är bekvämt att ha på sig och lätt att arbeta med. Här är en dress med figursydd jacka (och trekvartsbyxor som inte kom på bild).


Lite organza

Jag hittade ett fint tyg i organza som jag ville göra något av. Eftersom jag inte tyckte det kändes helt bekvämt med genomskinligt fick kjolen ett foder av taft och blusen ett linne att ha under i samma material.Barnkläder

Ett tag tyckte jag det var roligt att sy barnkläder, det finns ju så mycket fina mönster till barn. Fördelen är att det går åt mindre tyg än till vuxna men det är ändå lika mycket arbete med dem. Jag sålde en del kläder men här är några jag behållt.Kalikåfigur

Kalikå heter en butik som finns på några platser i landet bland annat Göteborg. De säljer lite mer hantverksmässiga leksaker och inredning för barn. Detta är en "Rådis" jag sytt efter ett mönster jag fick som kommer därifrån.


Ryggsäck

När jag var inne i en lapptekniksperiod gjorde jag lite allt möjligt med hjälp av lappar. Bland annat blev det lite olika modeller på ryggsäckar varav detta är en.Dockor

För många år sen ställde jag ut saker jag hade sytt i samband med Påskrundan som är ett konstevenemang som infaller vid påsk varje år här på Österlen. Konstnärer visar upp sina alster och diverse amatörer brukar passa på att snylta lite på uppmärksamheten däribland jag vid ett tillfälle. Jag hade sytt hattar, väskor, dockor mm. Här är exempel på hur några av dockorna kunde se ut. Kläderna går att ta av och dockorna är tänkta att leka med.Lapptäcken

Ett tag tyckte jag det var roligt att göra lapptäcken. Jag hade många olika idéer och ville se ett ganska snabbt resultat så därför blev de inte så stora, ca: 80 ggr 100 cm. Perfekt med lappteknik när man har lite udda stuvbitar liggande. Jag har gett bort en hel del täcken men här är några jag har kvar.Rött korsettliv

Här är ett korsettliv i taft jag sydde av tyg som blev över efter något annat projekt. För att hålla formen är det förstärkt med plastskenor i sömmarna och vliseline är påstruket på baksidan. Snörning med öljetter bak och knäppning i nacken.

 


Kuddar med fotobilder

Lite nya kuddar i soffan ville jag ha. Jag valde ut några olika blombilder som jag kopierade på iron on-papper och sen strök fast på vitt tyg. Bilderna sydde jag fast på linnekuddvar jag gjort. De tål att tvättas utan att bilderna förstörs.


Clown

En liten clown sydde jag för det var kul. Den är stoppad med kuddstopp och hatten har vliseline påstruket för stadga.


Kuddar i lappteknik

Jag får ofta stuvbitar över efter att ha sytt olika saker. Då passar det bra att arbeta med lappteknik. Här har jag hittat ett kul mönster att pröva som jag gjorde kuddfodral av. Jag sydde sömmarna på maskin men det går säkert lika bra att göra dessa för hand.


Kuddfodral med applikationer

Vid något tillfälle när jag skulle styla om i köket behövde jag nya kuddar i kökssoffan. Applikationer med matanknytning tyckte jag passade bra då, rödbetor och purjolök blev det.Handdockor

När jag arbetade med yngre barn var det roligt ibland att ha med handdockor att spela teater med eller bara berätta något med. Det blir mer intressant och kul att lyssna med en handdocka. Här är några av mina aktörer med olika personligheter.
Huvudet består av bomullsjersey fylld med kuddstopp med plats för pekfingret.


Hattar & Mössor

Jag gillar hattar och mössor av alla slag och de är inte så stora projekt att ta sig an, det blir snabbt ett resultat.
Här har jag samlat lite olika huvudbonader som min fotomodell Mr Kent (jag tycker han liknar stålmannen), visar. Man får tänka sig en mer kvinnlig modell till vissa av huvudbonaderna.
Ibland har jag haft färdiga mönster, ibland gör jag egna.Broderi

Broderi har jag inte ägnat mig så mycket åt men var sugen på att pröva. Jag använde plattsöm till ett par mönster jag hittade på själv. Mönstret ritade jag upp på linnetyg och jag sydde med moulinegarn.
Det är lite tidskrävande att brodera därför blev det lite mindre storlek på bilderna så jag inte skulle tröttna.
En sybåge är bra att ha, den spänner ut arbetet och gör det lättare att sy.

  


Volangblus & kjol

Linnetyg tycker jag om, det blir visserligen skrynkligt men är lättsytt och ser ledigt ut. Här har jag sytt en volangblus med lätt utställd kjol till.
Att välja knappar är kul och värt lite omsorg. Knäppningen blev med öglor på blusen.

 


Topp med krage

Lite tyg som blivit kvar efter ett annat projekt räckte till denna topp. Tryckknapparna tog jag i två olika färger bara för lite dekoration.


Dräkt i ull

Av en tidigare arbetskamrat fick jag ett jättefint ylletyg som hon trodde jag kunde ha användning för bättre än hon själv. Tack!
Eftersom det var ganska mycket tyg tyckte jag en dräkt skulle passa bra. Jag hittade en modell med jacka och kjol som jag gillade i ett aktuellt Burdanummer.
Dräkten är fodrad och eftersom min gamla symaskin vägrade göra snygga knapphål gjorde jag öglor till knapparna istället.

 


Jeanstopp

Gamla avlagda jeans är ju fenomenala att ha till väskor men här tyckte jag det passade bra att ha till en topp.
Mönstret är från en Burdatidning men remsan bak kom jag på själv. Ibland tycker jag att halterneckmodellen kan kännas som den glider ner baktill om den inte sitter väldigt tajt. Med remsan bak sitter bakstycket bra på plats.
Jeanstyget var ganska kraftigt så jag kantade ärmhål och rygg med snedremsa, på så vis slapp jag vika in kanter i jeanstyget vilket kunde blivit lite stelt och tjockt.

  


Grön topp

Toppar, västar och linnen är bra att göra när man har lite tyg kvar efter andra projekt och som inte räcker till så mycket. Den här toppen gillade jag urringningen på. Lite organza blev det på nederdelen, blixtlås i sidan.
Kläder jag sytt är från mönster ur tidningen Burda, om jag inte gjort mönstret själv. Burdas passform är oslagbar och jag tycker de har snygga mönster.

 


Små kläder

En vanlig liten plastdocka fick vara modell när jag sydde gammaldags kläder i ministorlek. Dockan är ungefär 10 cm hög. Det var roligt att se hur litet man kan göra det och ändå få bra passform och detaljer. Mönster hittade jag på och jag sydde lite på maskin och lite för hand. Klänningen är inte avtagbar utan fastsydd på kroppen. Skor blev det också.

  


Väska med lagda veck

Jag hade en kasserad köpt väska med intressanta spännen och lås som jag sparat. Dessa metalldelar fick jag användning för i denna jeansväskmodell som för tillfället är min favorit till vardags.
Dekoren på locket har jag sytt med lagda veck som pressats åt olika håll och sen ramat in detta med snedslå. Lite band fick bli enkla blomblad runtom.
Väskan är fodrad och har innerficka och axelremmen är vändsydd med samma tafttyg.

 


Väska med pärlväv

När jag hade vävt med pärlor blev arbetet liggande för jag visste inte vad jag skulle ha det till. Men det kom till användning sen i den här väskan.
Jag utgick från pärlväven och gjorde locket till väskan runt denna. Några dekorsömmar på axelrem och sidor blev det också. Väskan är fodrad och stängs med en tryckknapp på underlocket som på modellen med banddekor.

  


Väska med banddekor

När man syr mycket som jag får man ofta en massa rester av band, snöre och spets. Dessa måste jag utnyttja på något sätt.
På denna välanvända jeansväska gjorde jag dekor på locket med alla möjliga bandrester i något slags regnbågsliknande mönster. En spets på sidorna och några band på axelremmen blev det också.
Väskan stängs med en tryckknapp på ett underlock. Locket man ser överst är bara dekoration.

  


Väska med pärlor

En lite mindre modell med lång axelrem. Sydd av gamla jeans som så många andra av mina väskor. Locket dekorerade jag med pärlor och väskans form accentuerades med kantsömmar. Axelremmen fick en dekorsöm.
Alla mina väskor är egna mönsterkonstruktioner.

 


Väska med mönstersömmar

Jag har en gammal symaskin som inte är särskilt modern men här ville jag utforska vad för dekorsömmar man kunde få till och hur jag kunde utnyttja dessa.
Locket på en väska är förstås en självklar plats för utsmyckning så här kom jag loss med några mönster jag tyckte om. Även axelremmen fick några sömmar.
Denna lite större modell har dragkedja under locket, en ficka på baksidan och är fodrad.

 


Väska med filtblommor

Oftast vill jag ha en väska med längre axelrem men här ville jag göra en lite nättare handväskmodell med dubbla handtag.
Mönster gjorde jag själv och dekorerade framsidan med blommor i filt. Jag sydde fast filtbitarna med langettstygn i guldtråd. Väskan är fodrad och handtagen har fått en dekorsöm med symaskinen.

  


Väska med ståltrådsblommor

Jag är väldigt förtjust i väskor av alla slag och gör gärna egna när idéerna dyker upp. Gamla jeans som denna är gjord av slänger jag i princip aldrig, de är perfekta till just väskor men mycket annat också.
Till vardags vill jag gärna ha en väska med lite längre rem att hänga på mig som denna. Locket dekorerade jag med blommor jag virkat i ståltråd. Även axelbandet fick en liten blomma. Under inspiration hittar du boktips om väskor och virkning.
För att kunna stänga till väskan ordentligt har jag ofta två lock. Ett mindre som stänger underst och ett övre som mest är för dekoration.
En del av axelremmen är ett skärp jag hade. Väskan är en fyrkantig modell, fodrad och med en innerficka i.

  


Gardin av lakan

Nuförtiden använder väl ingen över och underlakan i sängen, det är påslakan som gäller för mig i alla fall. Men vad skulle jag göra med de fina broderade gamla lakanen jag fått av äldre släktingar? Det blev några gardiner i köket med omtag av elefanttråd. Det var bara att göra en kanal för stång upptill på lakanen och fålla nertill.
Annat man kan ha lakanen till skulle kunna vara kuddvar, lampskärm, duk eller dekoration på kläder.

  


Liten docka

Detta är samma modell som ängeldockan med hjärtat. Den är inte så stor och fungerar som tofs på en nyckel till ett klädskåp. Lite svårare att tappa bort nyckeln nu.


Tygdocka

Denna docka är samma modell som Mini me. Med huvudet placerat framför halsen blir det inte så platt utan mer levande. Garn till hår, kuddstoppning i delarna och textilfärg målat på ansiktet innan jag sydde ihop det. Tyget är linne i docka och kläder. Kläderna gjorde jag mönster till efter hur dockan blev.Ängeldocka

Jag hittade ett mönster på en docka som jag måste pröva. Armarna satt fast lite fiffigt vid kroppen med vars en knapp vilket gjorde att de gick att vrida på.
Jag fyllde delarna med kuddstopp, broderade ett enkelt ansikte och gjorde ett hjärta för figuren att hålla i. Pärlor broderade jag på klänningen och garn blev hår. På baksidan gjorde jag en ficka för en ståltråd att sättas i så figuren kunde stå. Ståltråden satte jag i en träbit.

  


Hjärtligt

I gästrummet ville jag göra någon dekoration i tre djupa ramar jag hade. Det blev tre hjärtan i tyg som jag fyllde med kuddstopp och dekorerade på olika sätt. Ramarna målade jag i guldfärg och satte sen fast hjärtana med limpistol inuti.
Hoppas gäster ska känna sig hjärtligt välkomna.Mini Me

Efter att ha sytt en 50-talsklänning åt mig själv hade jag tyg över och tyckte det var kul att göra en docka med en mindre version av samma klänning.
Mönstret till den lilla klänningen ritade jag efter hur mönsterdelarna till den stora såg ut. Jag hade hittat ett roligt mönster till en docka där kroppen såg ganska naturlig ut i proportionerna.
Tyget till ansiktet målade jag med textilfärger och fixerade genom att stryka på baksidan. Därefter sydde jag ihop och fyllde det.
Hår av garn, pärlor till halsband och örhängen och underkjol av organza. Huvudet syddes fast framför halsen vilket gjorde att hon fick en haka och mer naturligt utseende.


50-talsklänning

En gång när jag skulle på fest med någon tidstypisk klädsel ville jag sy något nytt att ta på mig.
Jag hittade flera tidstypiska mönster i en välsorterad tygaffär och valde en klänningsmodell anno 1952. Tyget jag valde blev en olivgrön sidentaft. För att få det rätta fluffet i kjolen gjorde jag en enkel rynkad underkjol i tyll att ha under.
Man kan också ha ett skärp i midjan av samma tyg som klänningen eller i annan färg/ annat material.

 


Medeltida klädsel

Inför ett tema om medeltiden på mitt arbete i skolan fick jag lust att sy en egen tidstypisk klädsel.

Ett enkelt mönster till en 1300-talsklänning hittade jag på medeltidsborgen Glimmingehus i deras butik, (jag bor i närheten). Annars finns det mönster att få tag i på nätet.
Under och överklänning måste man ha, hätta på huvudet och en mantel med huva för utebruk är inte heller dumt. Klänningarna och mössan sydde jag i linne och manteln i ull.
Överklänningen fick en snörning bak och broderier runt halsen, hade man det lite bättre ställt hade man tid att ägna sig år dekoration på kläderna. En liten väska i skinn att hänga i bälte eller snodd i midjan tillsammans med nycklar och en pestpåse om halsen fick komplettera klädseln.
För att kunna sy i skinnet gjorde jag hålen i förväg med en håltagare.

Pestpåsen fyllde jag med starkt doftande örter och kryddor, broderade en blomma på och fäste några snäckor nederst. Man trodde att om man luktade på pestpåsen skulle den skydda mot pesten (digerdöden), lite tveksamt kanske men säkert godare att lukta på än annat i omgivningen på den tiden.