Betong & Mosaik
Mysig kudde

Mysig kudde för någon fyrfota vän under bordet. Nja, den är i betong och inte så mjuk som den ser ut. Jag sydde ett kuddvar i plast och hällde betong i och stängde till öppningen med ett gäng klämmor. En tyngre skål ställde jag i mitten för att få en grop. Jag spraymålade kudden i bronsfärg när den torkat. Passar fint att ha ute.


Elefantkruka

På en loppis hittade jag denna elefant som då var i halm och ett sorgligt tillstånd. Jag lagade den lite och klädde den med betong och satte en porslinskruka i hålet på ryggen. Den går fint att ha ute men kan passa inne också.


Gjuta krukor

Jag hade sparat 1 och 2 liters josförpackningar för att gjuta i. Den lilla i den stora och så häller man betong i mellanrummet. Man får lägga sten i den lilla kartongen alt lägga något tungt över så den inte flyter upp.

Efter jag tog bort formarna borstade jag krukorna med en stålborste runt kanterna för att få lite ruffare yta. Jag spraymålade krukorna med bronsfärg när de torkat. Några små hjärtan jag gjutit i en plastform fick bli dekoration på sidorna.

Den större krukan lade jag några rabarberblad i som gav avtryck på sidorna.

 


Grönt fågelbad

Här har jag gjutit in ett keramikfat i betongen och även lite slipade glasbitar jag hittat på stranden. Kan också användas som fat utomhus, eller ha blommor som flytande dekoration i istället för vas.


Bad för små

Prövade att placera en halv boll som form i mitten på ett format betongfat. Lite annorlunda än den vanliga modellen.


Bladfat

Ett särskilt fint blad ville jag ha som form till ett betongfat. Lite jord i en kulle, bladet med baksidan upp och lägg betongen på detta så har du efter ett par dagar ett fat. Detta fat har jag inomhus men betongfat klarar bra att stå ute året om.


Blandade blad

Det är roligt att se hur fint betongen återger mönstret i olika blad. Jag gjorde ett antal fat med blad från trädgården som form. En liten jordkulle, bladet med baksidan upp och betongen på det, klart!


Bord och pallar

I en vanlig plasthink kan man gjuta en pall i betong. Jag ville ha mönster på pallen så jag la i funkiablad på botten av hinken med baksidan/ nerverna upp. Jag hällde på betong och satte i tre grenar som fick luta mot kanterna till ben. Torra grenar rekommenderas till benen eftersom färska krymper när de torkar och kan därför lossna från betongen senare. Det blev ett bord också där jag använde en större foderhink till form. Det kan vara svårt att få bladen att ligga fast mot hinken utan att betongen kryper emellan. Man kan använda lite olja som fäster bladet mot underlaget alternativt spraylim på bladen för bättre vidhäftning.

 


Hjärtan på snöre

Betongslattar som blir kvar efter lite större projekt kan man använda till mindre isformar/ pralinformar. Figurerna kan man ha till tex duktyngder eller dekoration på andra objekt. Här gjorde jag betonghjärtan i en pralinform. Hjärtana fäste jag ihop två och två med hampasnöre emellan till längre rader. Limmet jag använde heter "Fix it" och passar för utebruk.


Fotspår

Sandlådeformar av olika slag kan vara kul att gjuta betong i. Här hittade jag en fotform jag använde som blev till fotspår i gruset. Smörjer man in formen med olja av något slag är den lätt att få av betongen efter ett par dagars torktid. (Det blev bara vänsterfötter, men det kan ju verka lite intressant!)


Betongblomma

Ett träd hade dött i trädgården men jag sparade en dryg meter av stammen när jag tog ner det. Här på ville jag ha någon dekoration. Det blev detta betongfat i form av en blomma. Jag har använt denna plastform förut men nu ville jag ha i lite mosaik också. Plastfatet lade jag upp och ner sen limmade jag fast mosaikbitar upp och ner med vattenlösligt lim. Därefter täckte jag hela fatet med ett ca 2-3 cm lager betong. Efter 2 dagar vände jag på fatet, lade en betongboll i mitten som jag fäste mosaik på och fogade med betong.

 


Skaffa hund

Sen tidigare har jag en fantasihund i betong i trädgården, men jag ville ha en till. Denna hund har Tintins Milou som förebild. Stommen består av hönsnät och papier maché som sen klätts med betong. Lite mosaik till ögon och halsband.

 


Skulptur i trädgården

Jag gjorde en figur i hönsnät och papier maché som stomme. Sen blandade jag betong som jag klädde figuren med. Hon får sitta och fundera i min berså.

 


Betongansikte

Jag lånade min mans ansikte att göra en gipsavgjutning på. I gipsmasken hällde jag sedan betong för att få ett ansikte i hållbart utematerial. Här har jag ansiktet i en kruka men det funkar också bra att sätta på ett armeringsjärn.


Betongbord

Till detta bord göt jag bordsskivan i en form jag skruvade ihop av mdf. Pelaren under skivan byggde jag upp till önskad höjd av flera olika former jag gjutit. Från början hade jag andra sidan av bordsskivan upp där jag lagt i 3 ggr 3 kakelplattor som dekoration och för att kunna spela tre i rad med pjäser jag också gjutit. Men kakelplattorna höll inte för utevistelse året runt utan krackelerade så då fick baksidan vara upp istället.


Mosaikplattor

När jag anlade några gångar med plattor i trädgården ville jag ha något som bröt av de tegelfärgade stråken. Mosaik skulle passa bra att göra några mönster med på en del av plattorna.
Jag använde glasmosaik och en särskild tång för att kunna dela bitarna till önskad form. Jag la ut mosaiken i mönstret på en bit spånskiva sen limmade jag fast bitarna en och en på plattan med fix-it på tub. Fogade gjorde jag med finkornig betong. Så här blev några av plattorna.



Mosaikbord

Jag ville göra ett mosaikbord men hade inget gammalt bord att arbeta med. Men jag hade en piedestal som jag sågade ut en rund spånskiva till och skruvade fast som bordsskiva.
På spånskivan limmade jag med fix-it på tub fast ett mönster med mosaiken. Jag fogade med vit kakelfogmassa.
Bordet fick en plats på badrummet, där trivs fiskarna bäst.

 


Hjärta av betong

På loppis hittade jag hjärtformade glasskålar som passade bra att gjuta i. Jag oljade in formarna och fyllde dem med betong. Några använde jag som halva hjärtan (en skål), och några satte jag ihop två och två till ett större hjärta. De två halvorna jag satte ihop lät jag torka först i formarna och fäste sen ihop dem med lite mer betong och jämnade till fogarna. I vissa fall lade jag en bit armeringsjärn emellan delarna för att kunna sticka ner hjärtat i en kruka.
Hjärtana blev dekoration i trädgården.

 


Betongstol

En stol för betonghäckar (och andra) gjorde jag genom att klä över en gammal skruttig rottingstol som gjort sitt i trädgården.
Först klädde jag hela stolen med hönsnät för hållbarhet och för att betongen skulle fästa bra. Därefter blandade jag betong till en ganska fast konsistens och tryckte fast den och formade över hela stolen. Jag ställde stolen upp och ner och tog undersidan först och lät den torka lite innan jag satte stolen rättvänd igen och tog resten av den.
Cementbruk A, 3mm som jag använde tyckte jag hade en bra konsistens, grovlek och formbarhet. Som lite extra dekoration satte jag ett betonghjärta överst på ryggstödet och en betongkula satte jag på benkorset under sitsen. På varje armstöd fäste jag en gjuten ros från en plastform.
Nu har stolen fått nytt liv där den står i min rosenbur av armeringsmatta. Här sitter jag och luktar på blommorna.

 


Betongkrukor

Att gjuta egna krukor är kul och inte särskilt svårt. Jag brukar spara stora plastkrukor när jag handlat växter, de är bra att gjuta i.
Du behöver två krukor, en som formar utsidan och en mindre som gör hålet i mitten att plantera i. Mönstret i mosaik limmade jag först med framsidan mot en bit overheadplast som jag sedan tejpade med dubbelhäftande tejp på insidan av ytterkrukan jag skulle gjuta i. Jag tejpade igen dräneringshålen på båda krukorna. Ett nytt dräneringshål i den gjutna krukan får man med hjälp av en kork eller träbit som tejpas mot botten på den större krukan.
Med mosaiken på plats fyllde jag utrymmet mellan den stora och den mindre plastkrukan med betong. En tegelsten håller innerkrukan på plats utan att den flyter upp.
Skaka krukan lite och peta med en pinne i betongen så luftbubblor försvinner. Vänta en dag eller två innan du tar ut krukan ur formen och tar bort korken/ träbiten.


Hands up

Lite humor måste finnas i trädgården. Bland växterna sticker betonghänderna upp som utropstecken.
De är lätta att göra, bara hälla betong i ett par diskhandskar av kraftigare modell. Med klädnypor hängde jag upp betonghandskarna vid två rundstavar som jag lade mellan två stolar. De fick torka i två dagar innan jag tog bort handskformarna.
Det är lätt att bli ivrig och ta ut betongen för snabbt men ha tålamod så bryts inte fingrarna av för att de inte härdat tillräckligt. Vattenspraya och låt händerna torka ett tag till gärna under plast innan du placerar dem i trädgården eller någon annan lämplig plats.
Pröva att gjuta i gamla stövlar, skor eller bollar som ändå ska kasseras.


Blomfat

När jag är på loppis tittar jag ofta efter saker att gjuta i eller använda som stomme i betongarbeten. Vid ett tillfälle hittade jag ett riktigt fult gult plastfat fast med en intressant form.
Jag lade fatet upp och ner på en spånskiva och ritade en kontur cirka två centimeter utanför fatets kanter. I fatets mitt placerade jag en rund mosaikbit med avigsidan upp, sen lade jag på ett jämnt lager av ganska fast betong över hela fatet fram till de uppritade konturerna.
Efter inplastning i två dagar tog jag av plasten och lossade betongfatet från plastformen. Det kan vara bra att fukta betongen med en vattenspruta under ett par dagar till för att det inte ska torka för fort. Fatet blev ett vattenblänk i trädgården.


Hund i betong

Jag hittade en väldigt bra och inspirerande bok om betongarbeten i en bokhandel på nätet, ”Making concrete garden ornaments”. Den var på engelska och skriven av en amerikanska, Sherri Warner Hunter. Helt fantastiska skapelser tycktes vara möjliga när man såg olika konstnärers verk som fanns representerade där.
Instruktioner och beskrivningar för egna projekt fanns också med. En hund fanns med i boken och något liknande ville jag göra.
Stommen byggde jag av armeringsjärn och hönsnät. Jag tog gasbinda och virade runt kroppen för yta att få betongen att fästa vid. Under magen fick jag inte ta för stora partier eller tjockt lager i taget av betongen, då ville den ramla av. Jag byggde upp formen under 3-4 dagar tills jag var nöjd och täckte med plast mellan arbetstillfällena.
En rejäl bultsax eller bågfil är bra att ha när man behöver kapa olika längder av armeringsjärn. Hunden får stå och lukta på blommorna i trädgården och passar mig som är pälsallergiker.

  


Fågel i rabarberbadet

Betong är ett mer formbart material än de flesta kanske tror. Med hjälp av hönsnät format som en fågel fylld med hopknycklat tidningspapper formade jag ganska fast betong över ytan och byggde upp till önskad form. Forma en stor köttbulle av betongen, håller den formen är det en bra konsistens.
Benen, två bitar armeringsjärn fastgjutna i en krukform för att den inte skulle välta, hade jag gjort i förväg. Stommen till fågeln fäste jag vid benen med najtråd innan jag började arbeta med den.
Ibland kan det vara svårt att få betongen att ligga kvar, särskilt på undersidan av ett större objekt. Se till att inte lägga på för mycket i taget så det blir för tungt, låt vissa partier torka lite innan du går över dem igen. Vidhäftare har jag ibland använt i betongblandningen och inbillar mig kan vara bra.
Fågeln dricker ur ett rabarberblad som de flesta som kommit i kontakt med betong antagligen har gjort. Bygg upp en sand eller jordkulle, lägg på rabarberbladet med baksidan uppåt, lägg på en fast blandning med betong, plasta in och ta bort bladet efter ett par dagar och torka klart. Färdigt!


Fågelbad på pelare

Fågelbad kan man inte få för många av och jag var sugen på att bygga med betongen på höjden.
Fatet och pelaren gjorde jag var för sig, de sitter inte ihop för att lättare kunna rengöra fatet eller ha något annat på pelaren. Stommen till fatet är ett keramikfat som jag klädde med hönsnät och sen formade betongen runt. På överdelen av fatet lade jag i mosaik och halva glaskulor innan betongen torkat och jämnade till ytan.
Pelaren består av ett papprör klätt med hönsnät och därefter fästes betongen över. För att kunna forma betongen på detta viset är det viktigt att den inte är för lös och rinnig utan ganska fast i konsistensen. Fot behövs för stabilitet så den gjorde jag av en kakform som jag göt med pelaren i.
Glöm inte att plasta in dina betongobjekt medan de torkar eller om du arbetar över flera dagar. Går torkprocessen långsammare ökar hållfastheten och risken för sprickor minskar.

  


Lykta med mosaik

Att experimentera med betong är kul. Jag var inspirerad av japanska lyktor och ville göra en egen variant.
Taket består av två sammansatta delar, är löst och kan lyftas av för att sätta in ett större värmeljus. Formerna jag göt i var ett plastfat och en tratt med tilltäppt pip. Till nederdelen använde jag en fyrkantig plastkruka och satte träbitar där jag ville ha öppningar på alla fyra sidorna. Träbitarna fäste jag med dubbelhäftande tejp på krukans insida. En mindre fyrkantig kruka satte jag i mitten för att få lämpligt utrymme där vid gjutningen.
Efter att betongdelarna torkat använde jag Fix-it på tub (limmet PL 400 går också bra), för att fästa mosaiken och glaskulorna. Jag fogade med en lösare blandning av betongen. Nu får lyktan komplettera mitt miscantusgräs i trädgården.