Sticka & Virka
Kloka ugglor

Roliga små ugglor virkade jag efter ett mönster jag hittade på nätet. Kroppen virkades runt med ökningar till önskad storlek sen fortsatte man virka utan ökningar, fyllde med vadd, och virkade igen öppningen med fasta maskor. Vingarna är också rundvirkade till önskad storlek och medvirkade i sidorna på kroppen men det går lika bra att sy fast dem i efterhand.


Lämna kommentar
Nalle Puh

Det är roligt att virka smått och ändå få med olika detaljer. Här har jag virkat två Nalle Puh efter olika mönster. Huvudet var finare format på den ena men med för långa ben, den andra hade bättre proportioner i delarna. Jag tänkte ha dem i en nyckelring eller som väsksmycke. Kanske gör jag en egen variant med de bästa bitarna från båda mönstren. Mönstren har jag hittat gratis på nätet, sök på amigurumi / nalle / mönster.


Lämna kommentar
Halskrage

En halskrage är ett alternativ till halsduk och dessutom snabbgjord. Här är en halskrage virkad i stolpar med volangkanter att matcha baskern med.


Lämna kommentar
Virkad basker

Mössor är lagom stora projekt om man vill prova ett nytt mönster. Här är en virkad basker med ett mönster av stolpar och en kant i fasta maskor. Eventuellt blir det en virkad blomma på också som dekoration.


Lämna kommentar
Virkad mössa och halsduk

Virka är en avkopplande sysselsättning för mig och det är lätt att alltid ha ett projekt med sig eller framför teven. Här är en busenkel mössa i ett skönt bomullsgarn som jag virkade på några kvällar. Formen är ett rektangulärt stycke som virkas ihop till en tub på slutet och dras ihop i toppen där en tofs sys fast. Resårliknande virkning får man om man gör fasta maskor med nedtag i bakre maskbågen på alla varv.
Jag hade garn kvar så det blev en nätmönstrad snabbvirkad halsduk till också.


Lämna kommentar
Lära sig virka

När barn precis lärt sig virka blir det många luftmaskremsor som man inte riktigt vet vad man kan ha till. En sak kan vara att göra armband av dem. Man virkar ett antal luftmaskremsor och knyter ihop dessa och stänger armbandet med knapp och ögla. Man kan också fläta luftmaskremsorna till ett armband.


Lämna kommentar
Virkat hjärta

Vill man ha en hållbar och fast form på sin virkade figur kan man forma en bit ståltråd och sen virka runt denna. Här blev det ett hjärta som jag virkade fasta maskor runt.


Lämna kommentar
Virkat halsband

Det här halsbandet hittade jag beskrivning på i en bok som heter "Hemslöjd på nytt sätt", Zacke, Hedengren. En rolig bok med mycket kul idéer i. Halsbandet var enkelt att virka av restgarner jag hade hemma. Små rundlar sammanlänkade med ett band fasta maskor.

 


Lämna kommentar
Blomdekorationer

Virkade blommor kan man göra i en massa olika modeller, de går ganska fort att göra och de kan användas som dekoration till diverse saker. Här har jag fäst ett antal i skira gardiner med miniklädnypor. Man kan också ha dem på klädesplagg, väskor, lampskärmar, presentförpackningar.

 


Lämna kommentar
Sköldpadda

Den här amigurumifiguren, en sköldpadda, virkade jag som en present till en vän som påminner mig om ett sådant djur. Alla möjliga mönster på amigurumis finns i böcker och på nätet om man inte vill hitta på egna figurer förstås.Lämna kommentar
Lättskött hund

Virka amigurumis är ganska kul och inte så tidskrävande eftersom de är så små. Här är en hund att ha som maskot/ leksak eller hänga på väskan.

 


Lämna kommentar
Mormorsrutor

En bok "Galen i garn", Zacke/ Hedengren, inspirerade mig att använda virkade mormorsrutor till mer än lapptäcken. Ett par gamla jeans fick lite piff i form av påsydda rutor på bakfickorna. Ett matchande armband med knappknäppning blev det också till. Rutorna är virkade i bomullsgarn och armbandet ihopsytt med sytråd.

  


Lämna kommentar
Sjal

Sjalar kan man aldrig få för många av och i ett ullgarn virkade jag den här. Mönstret hittade jag på garnstudio.com.


Lämna kommentar
Sjal & basker

Jag gillar att sticka och virka samtidigt som jag lyssnar på ljudböcker. Medan jag lyssnade på en deckare virkade jag den här sjalen plus en basker till i tunt mohairgarn.

  


Lämna kommentar
Virkade korgar

Lite förvaring för småsaker på skrivbordet är alltid bra att ha. Jag virkade ett par enkla korgar för ändamålet. Till den ljusa använde jag steksnöre i bomull och till den lilarosa lite tjockare hampasnöre.Lämna kommentar
Halsband med virkat hänge

Lite stelare silvergarn har jag använt till detta virkade hänge. Jag trädde en tunn ståltråd igenom blomman för att den skulle hålla formen bra. Hänget är fäst på ett skinnsnöre som ska sitta ganska tätt mot halsen.


Lämna kommentar
Stickad docka

Jag stickade en enkel docka och provade ett mönster på klänningen till den. Mönstret hade jag sen i annan färgkombination på en mössa jag gjorde. En virkad hatt med blommor på fullbordade klädseln.


Lämna kommentar
Nallebrosch

En liten stickad nalle där jag sydde fast en broschnål på baksidan. Att ha på väska, mössa eller jackslag.


Lämna kommentar
Cirkelformad kofta

Denna kofta är cirkelformad och virkad inifrån och ut med mitten på ryggen. Ärmarna virkas från två hål som sparats ut vid var sida en bit från mitten.
Jag hade ett tjockt garn, virknål 10, så det gick ganska fort att få den klar. Jag gjorde lite egna ändringar i mönstret för att inte få koftan så kort framtill och virkade tre band i ena sidan att knyta ihop med andra sidan för att kunna stänga den omlott.2 kommentarer | Lämna kommentar
Tröja med huva

Denna tröja i gröna favoritfärger med lila accent gjorde jag klart härom dagen. Den är slätstickad med resårstickning i nederkant och vid ärmarna. En huva kan vara skönt ibland om det skulle bli dragigt i nacken.Lämna kommentar
Virkad poncho

Hittade ett tjockt garn som jag använde virknål nummer 12 till i denna poncho med huva. Den gick ganska fort att göra färdig med så stor virknål och mönstret från garnstudio.com var lätt att följa.


Lämna kommentar
Virkad frukt

Den här frukten håller sig fräsch länge. Den är virkad i bomullsgarn och fylld med kuddstopp. Mönster från garnstudio.com


Lämna kommentar
Virkat armband

Här är ett armband där jag virkat fasta maskor runt några träkulor. Lite pärlor mellan kulorna för att få rätt längd och kunna forma till en cirkel utan glipor mellan kulorna. Kanske blir det ett matchande halsband till.


Lämna kommentar
Rosa tröja

Den här tröjan är stickad i ett enda stycke från nederkant fram till nederkant bak med sömmar i sidorna. Vid halslinningen fick jag ta en arm /sida i taget och sen sticka alla maskorna från ärm till ärm bak i nacken igen.
Det rosa garnet skulle inte räcka så det fick bli en tvåfärgad tröja.


Lämna kommentar
Grön poncho

Här är en slags poncho som var lättvirkad då den mest består av hål. Trots det värmer den rätt bra i detta ullgarn.


Lämna kommentar
Poncho

Virkad poncho med 70-talsvibbar. När jag var liten hade alla tjejer poncho.


Lämna kommentar
Amigurumi

Min första amigurumi jag virkade. Kanske blir den en väskprydnad. Den var inte svår att göra och består mest av fasta maskor. Jag glömde byta garnfärg på kroppen till kläder så jag gjorde en klänning att sätta utanpå.
Enkla beskrivningar för nybörjare finns i Mia Bengtssons bok "Virka amigurumi".


Lämna kommentar
Virkad kofta

Här är en snabbvirkad kofta med huva. Nätformat mönster som mest består av luft, trots det ganska värmande i ett ullbouclégarn. Knäppning med några träknappar återvunna från en annan tröja.


1 kommentarer | Lämna kommentar
Kofta med huva

Kofta med huva i slätstickning. Det är ett bouclégarn i ull, dvs det är spunnet så det blir som öglor på tråden. Det blir fluffigt och varmt.


Lämna kommentar
Kofta med ränder

Jag hade två färger av ett ullgarn som inte var och en skulle räcka till en kofta, alltså fick det bli ett tvåfärgat projekt. Rändernas placering lade jag in själv som jag tyckte passade i mönstret jag hade.
Knäppningen blev med några fina blomknappar jag hittade. Virkade kanter på ärmar och nederkant.

 


Lämna kommentar
Kofta med spetsringning

Denna figurstickade kofta hade en virkad volang med spetskant vid halsen jag tyckte var fin. Garnet är mohair som fast det ibland ser glest stickat ut värmer skönt.

 


Lämna kommentar
Mohairtröja

Tröja i slätstickning med virkad infällning i halsen och virkad kant kring halsringning och ärmar. Till de virkade partierna tog jag en tråd mohaigarn och en tråd bomullsgarn tillsammans.

 


Lämna kommentar
Asymmetrisk topp

Kul modell jag ville pröva att sticka. Den är gjord i mohairgarn som trots att det är tunt är riktigt varm.


Lämna kommentar
Halsdukar

Halsdukar och sjalar är bra att prova mönster på eftersom de inte är så stora projekt eller har komplicerad form. Den röda halsduken är virkad i rutor som sen virkats ihop, de andra är stickade.Lämna kommentar
Hattar, Mössor & Sjalar

Om jag vill prova en ny mönsterstickning eller virkning passar det bra att inte ha för stora projekt. En mössa, hatt eller sjal blir snart färdig. Här är lite blandade exempel på saker jag gjort. Min huvudmodell Mr Kent visar alla alstren även om vissa saker kanske passar bättre på en kvinnlig person.
Fina mönster finns att hitta på garnstudio.com som jag ofta återvänder till.Lämna kommentar
Väskhalsband

Här är en liten stickad ståltrådsväska att ha som halsband. Det är bara ett rakt stycke som jag vikt ihop med ett lock. Sidorna fick jag sy ihop. Knäppning med en ögla och pärla. Till remmen hade jag en bit tunn elkabel.


Lämna kommentar
Stickad påse

Jag stickade en liten påse i silverfärgad tråd att ha som halsband. Den fick en virad snodd med pärlor i ändarna och som drog åt påsen med en rosett. I påsen har jag stoppat en sten men man kan ta något annat som ger tur.


Lämna kommentar
Strandkit

Väska med plats för bok och bikini plus en solhatt är allt man behöver för att cykla till stranden en stund.
Jag har virkat i ett bandgarn av bomull som var rätt fast så jag tyckte inte axelremmen behövde fodras, den håller formen rätt bra. Tryckknapp och blomdekoration på.

 


Lämna kommentar
Stickad bolero

Denna mönsterstickning är nog det mest komplicerade jag gett mig på. Men den var ett litet projekt så det tog inte allt för lång tid.
Jag brukar spara gamla knappar själv och har fått en del av äldre släktingar också, det kan komma till pass som här tex.

 


Lämna kommentar
Virkat linne

Virkning är avkopplande ibland och något jag ägnar mig åt i perioder. Detta linnet är virkat i tunt bomullsgarn som håller formen bra. När jag är inne i en stick och virkperiod brukar jag leta mönster på garnstudio .com som jag tycker är en bra sida.

 


Lämna kommentar
Stickad alpackatopp

Alpackan är ett slags kameldjur vars hår ger ett varmt och mjukt garn. Den här toppen var ganska lätt att sticka, resårstickning som en tub med små ärmar vid sidorna. Tröjan kan verka liten innan man tagit den på sig men den töjer sig väldigt mycket.

 


Lämna kommentar
Bollboa

En varm bollboa av lite garnrester är inte svår att göra. Gör önskat antal bollar som du sen knyter fast på ett virkat band, (två rader fasta maskor).
Jag gjorde mina bollar ganska välfyllda och runda men man kan ha dem mindre fyllda för annat intryck.
Bollarna gör du genom att vira garnet runt två kartongbitar med hål i mitten. Två kartongbitar gör det lättare att komma till med saxen och klippa upp bollarna i kanterna sen.

 


Lämna kommentar
Virkad väska med mönster

När jag hittar ett roligt virk eller stickmönster prövar jag det ibland på en väska som inte är så stor och kan göras av ett rektangulärt stycke. Då blir det något användbart.
Här blandade jag färgerna och fick användning för olika restgarner jag hade. Väskan och även axelbandet är fodrat med tyg för en hållbar form.

  


Lämna kommentar
Virkad väska med rosor

Virka är kul, vad mycket roliga mönster det finns. Jag är lite periodare vad gäller skapande och behöver friska upp minnet kring teknik och vokabulär inom olika hantverk då och då. Se böcker om virkmönster och teknik under inspiration.
Här hittade jag ett kul virkmönster att ha till en väska. Mönstret till väskan är bara ett rektangulärt stycke med fastsydd axelremsa i sidorna. Tre rosor fick utgöra dekorationen på locket. Väskan är fodrad med linnetyg och så även axelremmen för att hålla formen bättre.

 


Lämna kommentar